Esate mieguisti, bet dar turite dirbti? Štai mokslininkų patikrintas receptas, kaip susigrąžinti žvalumą  (3)

Taip yra buvę visiems. Jau norisi miego, bet darbų sąraše dar trūksta poros varnelių. Ir jaučiamės įstrigę tarp darbo stalo ir lovos. Ir darbas prasčiau einasi, ir kūnas vis silpsta. Kaip su tuo kovoti? Kaip greitai susigrąžinti žvalumą, kad galėtumėte sudėlioti paskutinius dienos štrichus? Vien kavos puodelis tikrai nepadės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tradiciškai tokiais atvejais ieškoma kavos. Ir taip, kavos puodelis padės išlikti žvaliems truputį ilgiau. Tačiau yra ir geresnis būdas. Išgerkite puodelį kavos, o tuomet eikite miegoti - nusnauskite maždaug 15-20 minučių. Pabudę jausitės žvalūs - to pakaks, kad užbaigtumėte dienos darbus.

Mokslininkai dar 1997 metais atliko įdomų eskperimentą. Tris neišsimiegojusių žmonių grupes pakvietė išbandyti vairavimo simuliatorių. Viena grupė išgėrė kofeino, kita - išgėrė kofeino ir paskui 15 minučių pamiegojo, o trečiajai buvo duota placebo. Pirmosios grupės nariai vidutiniškai padarė 9 % mažiau klaidų nei trečiosios. Tačiau antroji grupė šį skaičių sutriuškino - padarė net 34 % mažiau klaidų nei placebo pavartoję žmonės.

2003 metais Hirošimos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, siekdami išsiaiškinti, kas geriausiai panaikina popietės energijos trūkumą. Paaiškėjo, kad tai geriausiai padaro 200 mg kofeino ir 20 minučių pokaitis. Kitaip tariant, pokaičio miegas ir kava atskirai taip gerai neveikia kaip kartu. Bet kodėl?

Mokslininkai teigia, kad kofeinas ir pokaitis yra tiesiog sutverti vienas kitam. Kai esate sąmoningi, jūsų smegenyse renkasi andenozinas. Ši cheminė medžiaga sulėtina signalų keliavimą neuronais ir perspėja jūsų kūną eiti miegoti. Miego metu andenozinas yra pašalinamas. Panašiai veikia ir kofeinas, sklaidantis andenoziną iš smegenų. Kofeinas taip pat paspartina širdies ritmą ir padidina neuronų aktyvumą. Todėl kofeinas padaro mus žvalesniais.

Taigi, jei norite prabusti ir vėl būti žvalūs, išgerkite puodelį kavos ir eikite miegoti. Miegokite tik 20 minučių. Miego metu kūnas natūraliai sklaidys andenoziną, atsigausite ir psichologine prasme. O tuoemt pradės veikti kofeinas ir atsibudę iš karto galėsite imtis darbo. Tai, žinoma, nepakeis gero nakties miego, tačiau keletą valandų žvalumo turėtumėte laimėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(47)
(5)
(42)

Komentarai (3)