Tiesa tai ar mitas, kad „Titaniko“ kapitonas didvyriškai nuskendo kartu su savo laivu?  ()

„Kapitonas laivą palieka paskutinis“ - taip dažnai apibūdinama laivo vado atsakomybė. Tačiau kaip jis gali palikti laivą paskutinis, kai laivas turi daugiau nei 3300 žmonių, o gelbėjimosi valčių pakanka vos daugiau nei tūkstančiui? Toks likimas ištiko Edwardą Smithą - „Titaniko“ kapitoną, kuris garsiame filme vaizduojamas skęstantis kartu su savo laivu. Bet ar taip tikrai buvo? Ar Smithas priėmė sąmoningą sprendimą nepalikti laivo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Garsiame filme „Titanikas“ kapitonas vaizduojamas viena ranka laikantis vairą ir taip pasitinkantis savo lemtį. Ir tai gali būti tiesa - Smithas tikrai žuvo kartu su „Titaniku“, nes tarp išsigelbėjusių jo nebuvo. Tačiau kur jis dingo ir kaip žuvo niekas iš tikrųjų nežino. Kai kurie tragediją išgyvenę žmonės teigė matę kapitoną ant tiltelio prie pagrindinio vairo laivo prieš pat „Titanikui“ panyrant po vandeniu. Tačiau kiti liudijimai yra visiškai kitokie.

Pasakojama, kad prie vienos perpildytos gelbėjimosi valties priplaukė pagyvenęs vyriškis. Jis pabandė paprašyti, kad išsigelbėjusieji jį iškeltų iš vandens, tačiau sulaukęs neigiamo atsakymo visiškai nesiginčijo ir nemaldavo. Taip pat pasakojama, kad kitas (o gal tas pats) pagyvenęs vyriškis linksmino išsigelbėjusiuosius, nors pats sušalęs muistėsi vandenyje. Galiausiai, viena istorija netgi tvirtina, kad Smithas į gelbėjimosi valtį dar įkėlė vaiką, o po to pranyko po šaltais Atlando vandenimis.

Problema su visais šiais pasakojimais yra ta pati - niekas jų negali patvirtinti. Nors vieni žmonės pasakoja matę Smithą prie gelbėjimosi valties, kiti ten pat buvę išgyvenusieji tvirtina nieko nepastebėję. Tuo tarpu kiti tvirtiną matę Smithą prie vairo, tačiau taip pat tvirtinama, kad Smithas iki galo stebėjo keleivių bandymus gelbėtis. Todėl lieka grįžti prie vienintelio žinomo fakto - Smithas nuskendo su laivu.

Edwardas Smithas buvo patyręs kapitonas, valdęs ne vieną didelį laivą. Jis jau anksčiau buvo sakęs, kad jei kas nutiktų, tai jis su gyvenimu atsisveikintų kartu su laivu. Savo įgulos jis nevertė sekti šiuo pavyzdžiui. „Titanikui“ jau skęstant Smithas stengėsi paleisti savo įgulą, kol galiausiai pareiškė „kiekvienas už save“ - tai buvo leidimas gelbėtis pamiršus savo tiesioginį darbą laive. Todėl labai tikėtina, kad Smithas savęs taip ir nepaleido ir liko kažkur „Titanike“ su dar daugybe žmonių, dauguma kurių buvo vyrai (dėl to, kad pirmiausia gelbėjamos moterys ir vaikai). Beje, kurį laiką buvo tikimasi, kad „Titaniko“ nuolaužose pavyks surasti Smitho kūną, nes jis taip lengvai atpažįstamas. Tačiau iš laivo ir jo keleivių tiesiog liko per mažai, o ir ieškoti Smitho palaikų nėra prasmės - jie dabar ten, kur nusprendė pats kapitonas.

Smithas laikomas didvyriu ir pavyzdžiu kitiems kapitonams. Daugybė kapitonų pasielgė taip pat ir su gyvenimu atsisveikino kartu su savo laivais. Bet būta ir kitokių pavyzdžių. Štai 2015 metais Kinijoje nuskendo upių kruizinis laivas „Dong Fang Zhi Xing“, išgyveno tik 12 žmonių, tarp kurių buvo ir kapitonas. 442 žmonės žuvo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()