5 moksliški galvosūkiai atsipalaidavimui: tai ar auksas, ar plunksnos yra sunkesnės?  (10)

Kartais ne viskas yra taip, kaip atrodo. Nors kai kurie faktai yra kartojami labai dažnai, vėliau paaiškėja, kad tai tėra mitas. Arba net paprasti klausimai suklaidina net ir labai protingus žmones. Štai 5 paprasti galvosūkiai su moksliniu prieskoniu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-05-04 5 moksliški galvosūkiai atsipalaidavimui: tai ar auksas, ar plunksnos yra sunkesnės?  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šioms užduotims įveikti gali prireikti šiokių tokių žinių. Tačiau, jei dažnai skaitote įvairius mokslo populiarinimo straipsnius, gerai pagalvoję į visus klausimus turėtumėte atsakyti be didesnio vargo.

1. Kas sveria daugiau - auksas ar plunksnos?

Įsivaizduokite, kad nueinate į auksakalio parduotuvę ir nusiperkate 15 uncijų investicinio aukso gabalėlį. Tuomet nueinate į siuvimo reikmenų parduotuvę ir įsigyjate 15 uncijų plunksnų. Tačiau parėję namo pastebite, kad pirkiniai sveria nevienodai. Kuris yra sunkesnis? Kodėl?

2. Per kur jūsų kūną palieka šiluma?

Žiemos viduryje ruošiatės išeiti iš namų, tačiau paskutinį kartą pažvelgęs į televizoriaus ekraną išgirstate, kad jums būtina kepurė. Vyras televizoriaus ekrane teigia: „Didžiąją dalį šilumos žmogaus kūnas praranda per galvą, todėl reikia visada užsimauti kepurę“. Tiesa tai ar mitas?

3. Keli pojūčiai dalyvauja šioje situacijoje?

Jūs žinote, kiek pojūčių turi žmogus. Taigi, įsivaizduokite save visiškai tamsiame kambaryje. Jūs net negalite pasakyti, į kurią pusę esate atsisukę, kur yra kambario sienos - nematote net savo paties delno priešais savo veidą. Tuomet iš šono prie jūsų labai greitai pribėga žmogus ir stipriai jus pastumia. Jūs dar pabandote kur nors įsikibti, bet nieko šalia nėra, todėl jūs krentate ant žemės. Kelis iš savo pojūčių panaudojote šioje situacijoje?

Patarimas - nekurkite užduotyje nesančių sąlygų.

4. Smilčių mažiau, o kaip medžių?

Dažnai sakoma, kad visatoje yra daugiau žvaigždžių nei smiltelių Žemės paplūdimiuose. Mokslininkai, beje, tai gali patvirtinti, nors tikslių skaičių neturi. O kaip dėl medžių? Ko daugiau - žvaigždžių mūsų galaktikoje ar medžių mūsų planetoje?

5. Žiedas Žemei?

Įsivaizduokite, kad Žemė yra ideali sfera. Jūs ją apjuosiate metaliniu žiedu, kuris planetą tvirtai apgobia. Vėliau jį perpjaunate ir pridedate dar 2 metrų ilgio lopelį. Dabar žiedas Žemei yra šiek tiek per didelis. Įsivaizduokite, kad Žemė atsidurs šio žiedo centre - kokiame aukštyje kabos žiedas nuo Žemės paviršiaus? Gal po juo palįs tik kelios molekulės, o gal ir kokia katė?

Atsakymus surasite antrame straipsnio puslapyje

Pasidalinkite su draugais
(43)
(33)
(10)

Komentarai (10)