Beprecedentė stebėjimų erdvinė raiška: kas tai yra įvykių horizonto teleskopas ir kaip jis veikia  ()

Jau ne vienerius metus vystomas projektas, pavadintas Įvykių horizonto teleskopu (Event Horizon Telescope). Jis apjungia radijo teleskopus įvairiose šalyse; du sujungti teleskopai gali funkcionuoti kaip viena antena, kurios dydis prilygsta atstumui tarp teleskopų. Tokiu būdu pasiekiama beprecedentė stebėjimų erdvinė raiška, tiesa, tik kryptimis, atitinkančiomis linijas tarp teleskopų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gautus duomenis analizuoti yra labai sudėtinga, tačiau jie gali atskleisti ypatingai daug žinių apie, šiuo atveju, Paukščių Tako centrinę juodąją skylę.

Dabar pristatyta stebėjimų, atliktų dar 2013 metais, analizė; šiuose stebėjimuose apjungti trys teleskopai JAV ir vienas, esantis Čilėje.

Analizė parodė, kad aplink juodąją skylę, maždaug trijų Švarcšildo spindulių atstumu, egzistuoja spinduliuojanti karštų dujų struktūra. Švarcšildo spindulys yra juodąją skylę gaubiančio įvykių horizonto dydis, pro kurį galima įskristi į vidų, bet neįmanoma ištrūkti. Paukščių Tako centrinės juodosios skylės Švarcšildo spindulys yra mažesnis už Merkurijaus orbitą aplink Saulę, tad ir aptiktoji struktūra yra apie keturis kartus mažesnė už Žemės orbitos spindulį. Kol kas neaišku, kokia yra toji struktūra – duomenis vienodai gerai atkuria ir dujų disko, ir čiurkšlės geometrija.

Ateityje, išanalizavus stebėjimus, padarytus su kitokiomis teleskopų konfigūracijomis, bei padarius naujų stebėjimų, turėtų paaiškėti daug daugiau detalių apie struktūras prie pat juodosios skylės. Galiausiai jos leis kaip niekad gerai patikrinti reliatyvumo teorijos prognozes.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()