Tai gali būti didžiulis atradimas: rado seniausią Europoje „Odisėjos“ fragmentą (Video)  ()

Ekspertai mano, kad aptiko seniausią Europoje „Odisėjos“ fragmentą – graikų epo, parašyto Homero, ir kuris laikomas vienu svarbiausių literatūros kūrinių, kada nors parašytų ant popieriaus… ar, tiksliau sakant, molio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovinėje akmens plokštėje – manoma, sukurtoje 3-iajame mūsų eros amžiuje – 13 poemos posmų, aprašančių protangonisto Odisėjo (arba lotyniškai – Ulikso) sugrįžimą namo į Itakę po viejų dešimčių klajonių metų.

Plokštė buvo atrasta senoviniame Olimpijos mieste pietų Graikijoje, ir tai – trejų metų „Graikijos archeologijos paslaugų“ ir Vokietijos Archeologijos instituto bendradarbiavimo vaisius.

Jei datavimas bus patvirtintas, tai bus seniausia poemos rašytinė forma, rasta šalyje ir isoje Europoje (senesnis radinys – „Odisėjos“ fragmentas ant pergamento, rastas Eigpte ir datuojamas III a. pr.m.e).

Bendrai sutariama, kad Homeras „Odisėją“ sukūrė VIII a. pr.m.e, ir pirmiausia ji buvo deklamuojama žodžiu, o ne užrašyta raštu – ištisas kartas poema buvo perduodama iš lūpų į lūpas.

Vakarų literatūrai šis kūrinys padarė didelę įtaką tuo, kad atnešė nelinijinio siužeto, o taip pat daugybės personažų viename kūrinyje idėją.

Poema pirmąkart atspausdinta (o ne perrašyta ranka) buvo antroje XV a. pusėje, bet tai buvo ne vertimas, o leidinys originalia graikų kalba. Pirmasis vertimas į kitą anglų kalbą buvo pristatytas tik 1616 m.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()