Išskirtinis tyrimas apie žuvies poveikį sveikatai: 16 metų vykdytas tyrimas bei pusės milijono vyrų ir moterų sveikatos duomenų analizė  (2)

16 metų vykdytas mokslinis tyrimas, kurio metu analizuoti beveik pusės milijono vyrų ir moterų sveikatos duomenys, parodė, kad daug žuvies vartojantys žmonės gyvena ilgiau, skelbia medicininių naujienų portalas „Medical News Today“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad vartoti daugiau žuvies yra rekomenduojama, nieko nebestebina. Žuvyje yra daug kokybiškų baltymų, vitaminų, sveikų riebalų. Dėl šių priežasčių žuvis yra laikoma sveiku pasirinkimu.

Riebioje žuvyje yra gausu omega-3, ir pastaraisiais metais šios riebiosios rūgštys sulaukė didelio medicinos mokslininkų ir papildų gamintojų dėmesio. Mokslininkai jau yra ieškoję įrodymų apie egzistuojančias sąsajas tarp mažesnės vėžio rizikos, geresnės širdies ir kraujagyslių sistemos būklės bei mažesnio uždegimo.

Vykdant kitus tyrimus, ieškota ryšių tarp omega-3 ir psichinės sveikatos, senėjimo ir regos. Kai kurie moksliniai darbai dar tebeatliekami, tačiau dėl rezultatų gausos ir kartais pasitaikančio jų prieštaringumo ryšys tarp gausaus žuvies vartojimo, omega-3 suvartojimo ir geros sveikatos vis dar kelia nemažai diskusijų.

Viena mokslininkų komanda iškėlė sau tikslą gauti aiškesnių įrodymų dėl vieno svarbaus klausimo: „Ar žuvies valgymas turi įtakos mirtingumo rizikai, ir koks yra omega-3 poveikis?“.

Šie mokslininkai analizavo didžiausio istorijoje kada nors atlikto tyrimo apie sveikatą ir mitybą duomenis. Iš buvo per 16 metų buvo stebima 240 tūkst. 729 vyrai ir 180 tūkst. 580 moterų. Tyrimo dalyviai pateikė informacijos apie savo mitybos įpročius, buvo stebima jų sveikatos būklė. Tyrimo metu mirė 54 tūkst. 230 vyrų ir 30 tūkst. 882 moterys. Jo rezultatai buvo neseniai paskelbti žurnale „The Journal of Internal Medicine“.

Pagrindinė šio tyrimo išvada yra ta, kad gausesnis žuvies ir omega-3 vartojimas sumažina bendrą mirtingumą. Detalesni rezultatai rodo, kad daugiausia žuvies valgiusiems vyrams mirties rizika sumažėjo 9 proc., lyginant su tais, kurie žuvies valgė mažiausiai.

Kai mokslininkai detaliau įsigilino į specifines mirties priežastis, jie nustatė, kad vyrams, kurie valgė daugiausiai žuvies, lyginant su mažiausiai valgiusiais:

  • 10 proc. mažesnė rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų;
  • 6 proc. mažesnė rizika mirti nuo vėžio;
  • 20 proc. mažesnė rizika mirti nuo kvėpavimo sistemos ligų;
  • 37 proc. mažesnė rizika mirti nuo chroniškos kepenų ligos.

Palyginus moterų, kurios valgė daugiausiai ir mažiausiai žuvies, rezultatus buvo nustatyta, kad bendra mirties rizika pirmajai grupei buvo 8 proc. mažesnė. Be to:

  • 10 proc. mažesnė rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų;
  • 38 proc. mažesnė rizika mirti nuo Alzhaimerio ligos.

Mokslininkai taip pat išanalizavo ir omega-3 poveikį sveikatai ir nustatė, kad daugiausiai omega-3 vartojusiems vyrams ir moterims buvo atitinkamai 15 ir 18 proc. mažesnė rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.

Šie rezultatai tikrai intriguoja ir patvirtina omega-3 ir žuvies teigiamą poveikį sveikatai. Tačiau ne visa žuvis yra naudinga.

Venkite gruzdintuvės

Itin svarbu pabrėžti, kad tai pasakytina apie gruzdintuvėje keptą žuvį. Kalbant apie vyrus, gruzdinta žuvis neturėjo jokio poveikio mirties rizikai. Moterims taip kepta žuvis didino mirties nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, kvėpavimo takų ligų riziką bei bendrą mirtingumą.

Ir taip yra todėl dėl kelių priežasčių. Pavyzdžiui, gruzdinant žuvį susidaro transriebiosios rūgštys, kurios didina galutinio produkto energijos tankį. Ir abu šie dalykai neutralizuoja teigiamą omega-3 poveikį.

Apibendrindami tyrimo rezultatus autoriai daro tokią išvadą:

Šis tyrimas taip pat turi savo trūkumų. Pavyzdžiui, jis buvo stebimasis, todėl sunku nustatyti ir atskirti priežastį ir pasekmę. Be to, dalyviai – skaičiuojant vidutiniškai – nesuvartojo itin daug žuvies, lyginant su kitais tyrimais.

Nepaisant to, tyrimas buvo didelės apimties – tai buvo didžiausias iki šiol atliktas tyrimas, kurio metu analizuotas žuvies vartojimo ir mirtingumo ryšys. Todėl šio tyrimo rezultatai dar kartą patvirtina žuvies ir jos produktų naudą sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(8)
(0)

Komentarai (2)