Amazonės džiunglėse nufilmuota niekada anksčiau nepastebėta gentis (Video)  ()

Iš dronu gautos filmuotos medžiagos matyti, kaip Brazilijos Amazonės džiunglių properša, netoli sienos su Peru, žingsniuoja grupė žmonių. Per atstumą jie atrodo visiškai miniatiūriniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai nuo civilizacijos izoliuotos genties nariai, nė nenutuokiantys, kad yra stebimi, o apie jų egzistavimą pavyko sužinoti tik iš bepilotės skraidyklės užfiksuotų kadrų.

2017 metais užfiksuotas vaizdo įrašas paviešintas tik šią savaitę, rašo cbsnews.com. Tai tik viena ištrauka iš visos per misiją Žavari slėnyje surinktos medžiagos. Misija buvo inicijuota Brazilijos vyriausybės kuruojamo Nacionalinio indėnų fondo FUNAI.

Sunkiai pasiekiama teritorija Amazonės valstijos pietvakariuose yra gimtieji namai didžiajai daliai iš daugiau nei šimto patvirtintų izoliuotų genčių.

FUNAI pavyko užmegzti kontaktą su aštuoniomis Žavari slėnyje įsikūrusiomis gentimis, tačiau spėjama, kad šiose vietovėse yra dar vienuolika genčių, apie kurių egzistavimą byloja tokie ženklai kaip didelė lūšna, rankų darbo kirviai ir iš palmių kamienų išskaptuotos kanojos.

Agentūros išplatintame pranešime nurodoma, kad, norėdami patekti į šį regioną, FUNAI atstovai ir policijos pareigūnai turėjo sukarti apie 180 kilometrų upe ir dumblinu keliu, o tada dar 120 kilometrų žingsniuoti per džiungles pėsčiomis.

Projektas, kurio tikslas – apsaugoti izoliuotas gentis, buvo vykdomas remiantis išsamiomis žiniomis apie Kanamari gentį.

Per misiją taip pat pavyko užklupti dvi grupes brakonierių. Šie buvo priversti paleisti laukinius žvėris.

„Regioną būtina akylai stebėti ir kontroliuoti, norinti būti tikriems, kad teritorija priklauso vien indėnams“, – sakė projekto koordinatorius Vitoras Goisas.

Praeitą mėnesį FUNAI paskelbė vaizdo įrašą, kuriame nufilmuotas, kaip manoma, vienintelis dar gyvas vienos iš Brazilijos Amazonės genčių atstovas.

Tai su Bolivija besiribojančios Rondonijos valstijoje gyvenantis vyras. Jo kaimas išnyko dėl žemvaldžių ir miško kirtėjų savivalės. Kai taip nutiko, jis, kaip manoma, net 22 metus ir toliau gyveno džiunglėse.

Tas ką tik paskelbtas vaizdo įrašas buvo nufilmuotas 2011 metais. Šiemet gauti įrodymai leidžia manyti, kad tas vyras dar gyvas.

Jo padėtis, lygiai kaip ir kitų tenykščių gyventojų situacija, kelia susirūpinimą specialistams, perspėjantiems apie neigiamą vis didesnį plotą užsigrobti siekiančių žemės ūkio ir kasybos pramonių įtaką.

Remiantis oficialiais duomenimis, Brazilijoje gyvena maždaug 800 tūkst. čiabuvių, priklausančių 305 grupėms ir kalbančių 274 kalbomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()