Kodėl iš tikrųjų žirgams prie akių montuojami specialūs dangteliai? Kodėl jų matomumą reikia riboti?  ()

Jūs juos tikrai esate matę - prie kamanų tvirtinami akidangčiai, dar vadinami akiūkliais, riboja žirgų matomumą, kad šie nesibaidytų. Jų būna įvairių rūšių ir visi daugiau mažiau supranta bendrą jų paskirtį - arklys yra ramesnis, kai mažiau mato. Bet kodėl jų reikia iš tikrųjų? Kodėl arkliai baidosi mažiau, kai šalia jų akių yra šie plastikiniai ar odiniai dangteliai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų visas nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti. Juk arkliai supranta, kad kažkas blokuoja jų matymo lauką, todėl gali baidytis dar labiau nei įprastai - juk jei jums kažkas dengtų akis, jūs net pasąmoningai norėtumėte tai pašalinti? Tačiau su arkliais viskas yra šiek tiek kitaip.

Reikalas tame, kad arkliai yra baigštūs gyvūnai. Jie turi labai daug energijos, tačiau kartu yra paprasti žolėdžiai. Jie turi stebėti, iš kurios pusės ateina plėšrūnas, o kartu ir apžvelgti didelį žaliuojančių laukų plotą. Todėl evoliucija arkliams padovanojo galingą ginklą - didžiulius akių obuolius. Iš tikrųjų, arklių akių obuoliai yra didžiausi tarp visų sausumos žinduolių. Jie taip pat yra šiek tiek išlindę iš kaukolės, kas suteikia labai platų matymo lauką. Arklių akys aprėpia viską beveik  350 laipsnių kampu - jie nemato tik to, kas yra tiesiai priešais juos ir tiesiai už jų.

Taigi, kur naudojami akidangčiai? Lenktynėse, įvairiose parodose, masiniuose renginiuose. Kitaip tariant, ten, kur aplink yra daug informacijos, kuri gali suerzinti gyvūną. Gamtoje arkliai visur aplink save ieško neįprasto judėjimo, kuris gali perspėti apie plėšrūnus - krūmų judėjimo, mažesnių gyvūnų žolėje ir taip toliau. O juk gatvėse ir hipodromuose daug žmonių, kurie visaip juda - arkliui reikia apdoroti tą informaciją, o tai trukdo susikaupti į užduotį.

Kartu akidangčiai padeda nereaguoti į kitus arklius. Pavyzdžiui, lenktynėse akidangčiai žirgui padeda susitelkti į kelią ir nekeisti savo bėgimo krypties pagal šalia bėgančius konkurentus. Atsiminkite, kad žirgai yra bandos gyvūnai, kurie nemėgsta palikti savo grupės. Matydami, kad visi bėga lėčiau jie taip pat gali norėti sulėtinti - juk jie mato viską, kas vyksta už jų. Juos taip pat gali išgąsdinti ir minia, tačiau nuo to akidangčiai saugo menkai - juk šūkavimas vis tiek girdimas.

Kodėl žirgai taip lengvai baidosi? Iš tiesų, daugelis arklių baidosi labai lengvai ir turi būti mokomi, kad būtų ramesni. Arkliai yra dideli, bet gana trapūs gyvūnai - jų žaizdos sunkiai gyja. Todėl gamtoje jų natūrali reakcija yra pabėgti nuo to, kas juos gąsdina, kad ir koks mažas tas dalykas būtų. Palyginimui, katės gali norėti pauostyti ar net paliesti jas gąsdinantį gyvūną (ar girdėjote apie katę, kurią pražudė smalsumas?). Tuo tarpu natūrali arklio reakcija yra pasitraukti. Kadangi arkliai yra labai energingi ir greiti, mums tiesiog atrodo, kad jų reakcija yra nepamatuota ir labai staigi. Karvės išsigąsta labai panašiai, tačiau negali pasitraukti taip greitai. O ir yra smalsesnės.

Kodėl žirgai nebijo akidangčių? Nes yra mokomi jų nebijoti. Bet koks matymo lauko susiaurėjimas yra bloga naujiena, nes kažkur aklojoje zonoje gali slypėti pavojus. Todėl žirgą reikia pripratinti, kad šis akidangčių nebijotų. Nors vis tiek galima įsivaizduoti, kad po lenktynių žirgai lengviau atsipučia, kai akidangčiai yra nuimami.

Taigi, akidangčiai yra naudojami pažaboti natūralius arklių instinktus. Jie susiaurina gyvūno matymo lauką, apribodami jų bandos pajautimą ir informaciją, kurią reikia apdoroti. Kartu jie labiau pasikliauja raiteliu ar vadeliotoju, nes jų pačių pojūčiai yra apriboti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai ()