Tikra bėda, kurią turi jau 1,5 mlrd. žmonių - kuo didesnės pajamos, tuo ryškesnė problema  ()

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atliko tyrimą ir nustatė, kad daugiau nei ketvirtadalis viso pasaulio žmonių yra per mažai fiziškai aktyvūs. Mokslininkai sako nustatę, kad didesnes pajamas gaunančių asmenų fizinis aktyvumas yra mažesnis nei tų, kurie uždirba daug mažiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime dalyvavę mokslininkai sako stebėję žmonių grupes pasauliniu ir regioniniu lygiu. Atskirai tyrė vyrus ir moteris, bei skirtingas pajamas gaunančius ir skirtingose pasaulio šalyse gyvenančias žmonių grupes.

Tyrimas parodė, kad fiziškai neaktyvūs beveik 1,5 mlrd. žmonių, o moterų fizinis aktyvumas yra mažesnis nei vyrų beveik 10 proc.

„Tai problema, nes fizinis aktyvumas padeda stiprinti sveikatą, o fiziškai neaktyvūs žmonės rizikuoja susirgti daugeliu ligų, įskaitant širdies ligas, insultą, krūties ir storosios žarnos vėžį, hipertenziją“, – komentavo tyrimo vadovė dr. Regina Guthold.

Naujausiame tyrime nustatyta ryšys tarp gaunamų pajamų ir aktyvumo. Esą didesnes pajamas garantuojantys darbai būna sėdimi, tai taip pat lemia fizinio aktyvumo mažėjimą.

„Nustatėme, kad kuo pajamos didesnės, tuo fizinis aktyvumas mažesnis. Paprasta suprasti, kokiose šalyse labiausiai trūksta fizinio aktyvumo. Tai susiję su šalių urbanizacija, industrializacija. Turtingi žmonės dažniausiai nedirba ūkio darbų, apskritai nedirba fizinio darbo, nes jis dažniausiai sėdimas“ – sakė dr. R. Guthold.

Tyrime dalyvavę mokslininkai prognozuoja, kad ateityje žmonių fizinis aktyvumas gali dar sumažėti, ypač labiau išsivysčiusiose šalyse, kai darbas bus dar labiau kompiuterizuotas.

„Fizinio aktyvumo reikšmė didžiulė. Pirmiausia dėl to, kad tai užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms – vienoms iš pagrindinių mirčių priežasčių. Antra, tai prevencija nuo vėžio. Trečia, diabeto prevencija. Visi šie trys veiksniai yra pagrindiniai žudikai ir ankstyvos mirties priežastys šiuolaikiniame pasaulyje gaunantiems tiek dideles, tiek mažas pajamas“, – komentavo PSO prevencijos programos vadovė dr. Fiona Bull.

Mokslininkė pridūrė, kad yra ir daugiau naudos iš fizinės veiklos. Tai, pasak jos, gerina psichinę sveikatą, gali padėti žmonėms geriau dirbti ir išvengti streso. Todėl būnant fiziškai aktyviems visą gyvenimą – nuo mažumės iki senatvės – gaunama fizinės, psichinės ir socialinės naudos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Valdonė Rudenkienė
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()