Tai būtų turbūt pats pavojingiausias ginklas, kokį žmonija yra patyrusi savo kailiu: JAV sukūrė specialius vaistus, bet perspėja, kad pasaulis tam nepasiruošęs  ()

Bet kuriame pavojingiausių ligų, su kuriomis susidūrė žmonija, sąraše raupai neabejotinai užimtų vieną aukščiausių pozicijų. Itin užkrečiamą ir dažnai mirtiną ligą sukelia variolos (poxvirus variolae)virusas. Iki masinio skiepijimo kampanijos, pradėtos praėjusio šimtmečio devintajame dešimtmetyje, ši liga nužudė apie 300 milijonus žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet tai nereiškia, kad ji pasitraukė visiems laikams.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) paskelbė, kad ji pirmą kartą patvirtino vaistą, kuriuo galima būtų gydyti ligos protrūkį, jei raupai kada nors būtų panaudoti kaip teroristinis ginklas. Vaistas vadinasi „Tpoxx“.

„Atsižvelgdamas į bioterorizmo grėsmę, JAV Kongresas žengė žingsnius, leidžiančius kurti ir patvirtinti atsakomąsias priemones, kurios sutrukdytų plisti raupų patogenams, jei liga kada nors būtų panaudota teroristinei atakai, – sako FDA įgaliotinis Scottas Gottliebas. – Šis leidimas yra svarbus riboženklis ir suteikia naujas gydymo galimybes, jei raupai kada nors būtų panaudoti kaip bioginklas.

Raupų kaip ginklo panaudojimas yra ypatingai neraminantis scenarijus; dauguma ekspertų mano, kad ginklu paversta liga būtų vienas didžiausių pavojų, su kuriais gali susidurti žmonija. Pasaulis nėra pasiruošęs tokiai galimybei, nes nėra pasiruošęs tvarkytis, net jei pandemija būtų ir natūrali, rašo „Science Alert“.

Pasak portalo, tai reiškia, jog visai įmanoma, kad koks nors patogenas – tikėtina, virusas – galėtų išplisti po visą pasaulį. Ir kaip neseniai sakė net Billas Gatesas, pasaulio vyriausybės yra vargiai pasiruošusios tokiam atvejui.

„Pasaulis turėtų būti pasiruošęs pandemijoms lygiai taip pat rimtai, kaip ir karui“, – sakė „Microsoft“ įkūrėjas.

Raupų sugrįžimas

Ir egzistuoja realios priežastys, kodėl verta jaudintis dėl galimo raupų protrūkio.

Teoriškai, tik dviems pasaulio laboratorijoms yra suteiktas leidimas turėti variolos virusą: CDC laboratorijai Atlantoje (JAV) ir Valstybiniam virusologijos ir biotechnologijos tyrimų centrą Rusijoje.

Bet pasaulyje gali egzistuoti ir daugiau viruso pavyzdžių. 2014 m. Štai Nacionalinio sveikatos instituto (Merilendas, JAV) FDA laboratorijos šaldytuve buvo aptikti mėgintuvėliai su raupų virusu. Tikimybė išleisti į pasaulį tokius seniai pamirštus pavyzdžius nėra didelė, bet vis dėlto reali.

Labiau neramina faktas, kad mokslininkai mano, jog piktavaliui sukurti raupų viruso versiją – gal net pavojingesnę už originalią – nuosavoje laboratorijoje nebūtų labai sunku. Praėjusiais metais Kanados mokslininkas pademonstravo, kad įmanoma sukurti į raupus panašų virusą visiškai nuo nulio, genetinę medžiagą užsisakant paprasčiausiu paštu. Tiesa, visa tai kainavo 100 000 JAV dolerių, bet pasak Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO), „tai nepareikalavo jokių ypatingų biochemijos žinių, specialių fondų ar daugiau laiko“.

Dabar, kai raupai yra „išnykę“, dauguma žmonių nuo šios ligos nebėra skiepijami – kas reiškia, kad didžioji dalis žmonijos ligos protrūkio atveju būtų pažeidžiama.

Kitos pavojingos ligos

Ginklu paverstas variolos virusas yra toli gražu ne vienintelė liga, kuri galėtų sukelti pandemiją. Ekspertai mano, kad jei per pasaulį nusiristų 1918-ųjų metų gripo viruso versija, per šešis mėnesius jis galėtų nužudyti 30 milijonų žmonių. O įmanomos ir baisesnės gripo versijos: 2014 ir 2017 m. tyrimais mokslininkai pademonstravo, kaip gripo virusas gali būti paverstas dar pavojingesniu, o kiti mirtini virusai – dar lengviau užkrečiamais. CDC laboratorija ir PSO net turi sudarę tokių mirtinai pavojingų ligų, galinčių sukelti pandemijas, sąrašą.

Sąraše figūruoja tiek natūralūs patogenai, tiek tokie, kurie gali būti paversti ginklais: Ebola, Marburgo hemoraginė karštligė, SARS virusas, juodligė, botulizmas, maras, tuliaremija ir raupai.

Ekspertai net atliko tyčinio virusų paskleidimo pasaulyje kompiuterinę simuliaciją. Bendru sutarimu, rezultatai nebuvo džiuginantys: žmonija tvarkytųsi sunkiai.

Parengta pagal „Science Alert“ ir „Business Insider“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()