Mokslininkai pateikė skandalingą išvadą: multivitaminai širdžiai – bevertė šiukšlė  (5)

Vitaminų kompleksai vaistinėse traukte traukia akį, tačiau, anot naują tyrimą atlikusių mokslininkų, jų vartojimas širdies sveikatai neteikia visiškai jokios naudos, rašo livescience.com.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-07-15 Mokslininkai pateikė skandalingą išvadą: multivitaminai širdžiai – bevertė šiukšlė  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo autoriai analizavo informaciją apie kelis milijonus asmenų, gyvenančių penkiose skirtingos valstybėse. Jie nustatė, kad vitaminų kompleksai visiškai neapsaugo nei nuo infarktų, nei nuo insultų, nei mažina mirtingumą nuo širdies ir kraujotakos ligų.

Išvados puikiai dera ir su kiek senesnėmis Amerikos širdies asociacijos gairėmis: ši asociacija nerekomenduoja vartoti nei mineralinių, nei vitaminų maisto papildų, kuomet tikslas yra širdies ir kraujotakos sistemos ligų prevencija.

Nepaisant to, šie kompleksai yra itin paklausūs. Štai statistiniai tyrimai rodo, kad net iki 30 proc. amerikiečių tokius produktus vartoja su viltimi apsisaugoti būtent nuo širdies ligų.

„Įtikinti žmones, paskatinti juos suprasti, kad vitaminų kompleksai ir mineraliniai maisto papildai visiškai nesaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, buvo beprotiškai sudėtinga. Tikiuosi, kad mūsų tyrimo išvados padės sumažinti vitaminų kompleksų ir mineralinių maisto papildų vartojimą ir paragins žmones taikyti patikrintus sveikatos apsaugos metodus – dažnesnį vaisių bei daržovių vartojimą, fizinį aktyvumą, nerūkymą“, - sakė tyrimui vadovavęs Alabamos universiteto (JAV) kardiologijos profesorius dr. Joonseokas Kimas.

Naujausio tyrimo autoriai analizavo informaciją, kurią surinko 18 anksčiau publikuotų mokslinių tyrimų autoriai, vertinę sąsajas tarp vitaminų kompleksų, mineralų pagrindo maisto papildų ir tam tikrų širdies bei kraujotakos ligų. Metaanalizės autoriai atsirinko tik tuos tyrimus, kuriuose buvo vertinami produktai iš 3 ar daugiau „veikliųjų“ komponentų. Bendra šių 18 tyrimų dalyvių imtis buvo daugiau nei 2 milijonai žmonių, gyvenusių 5 valstybėse (JAV, Japonijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Vokietijoje). Dalyvių sveikata buvo stebima vidutiniškai 12 metų.

Bendra tyrimo išvada tokia: žmonės, vartoję vitaminų kompleksus ar mineralinius maisto pagrindus, širdies ligomis susirgdavo ar nuo jų mirdavo ne dažniau nei asmenys, kurie šių produktų nevartojo.

„Nors saikingai vartojami multivitaminai ir mineralai retai kada sukelia tiesioginę žalą, mes raginame žmones saugoti savo širdis išsiaiškinti, kokia yra jiems individualiai gresianti širdies ligų ir insulto rizika bei kartu su sveikatos apsaugos specialistais susidaryti planą, numatantį patikrintas rizikos mažinimo priemones“, - sakė dr. J.Kimas.

JAV (taip pat ir Lietuvoje) maisto papildų efektyvumas nėra tikrinamas prieš jiems patenkant ant lentynų. Tačiau produktų etiketėse neleidžiama spausdinti teiginių apie naudą sveikatai.

Visą tyrimo tekstą rasite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(32)
(0)
(32)

Komentarai (5)