Mokslininkai iššifravo senovės Egipto užkeikimą - pasirodo, kad jis buvo sukurtas meilei  ()

Mažiausiai 1300 metų senumo egiptietiškas tekstas iššifruotas. Pasirodo, tai būta užkeikimo, kurio tikslas buvo meilė. Žinoma, šiais laikais mes pasinaudotume kokia nors pažinčių programėle, bet senovėms egiptiečiams teko suktis taip, kaip sugebėjo, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užkeikimas – arba „magiškas receptas“ – sudarytas iš paveikslėlio, kuriame vaizduojamos dvi į paukščius panašios būtybės, žiūrinčios viena į kitą, o jas rėmina sakinių fragmentai, kuriuose minimi bibliniai siužetai ir veikėjai.

Nauja Strasbūro universiteto mokslininko Korshi Dorso analizė lygina šį užkeikimą su kitais panašiais papirusų artefaktais ir tų laikų žinomais ritualais, iš ko kyla versija, kad tai – meilės tarp dviejų žmonių (arba apsaugos) ritualas.

„Šis paveikslėlis panašus į daug kitų panašių to paties žanro scenų. Ir šių scenų analizė – kartu su tekstiniais įrodymais – leidžia suprasti, kad tai galėjo būti ritualas dviejų meilužių sujungimui“, – rašo K.Dosoo. Šis papirusas, techniškai vadinamas „P.Macq.Inv.588.“, yra vienas iš 900 papirusų ir jų fragmentų, saugomų Macquarie universitete Sidnėjuje.

Nedidelis skirtumas tarp dviejų personažų piešinyje gali būti bandymas pabrėžti moterišką ir vyrišką lytį, o jungtis tarp jų gali būti penis. O gal piešinys ir visiškai neturi seksualinės reikšmės, gal tai pančiai ar grandinės, teigia mokslininkas. Bet tai, kad personažai žiūri vienas į kitą, siūlo versiją, kad užkeikimo tikslas yra meilė.

Kituose tų laikų magiškuose receptuose, kurie tikslas buvo išskirti, personažai dažniausiai žiūri į šalis. Biblinio personažo Ahitfelio – kuris buvo karaliaus Dovydo patarėjas, bet jį išdavė – paminėjimas duoda užuominą, kad užkeikimas sukurtas išvengti tokios blogos įtakos (tuo metu krikščionybė Egipte buvo gana plačiai praktikuojama). Taip pat minimi egzotiniai elnio muskuso kvepalai, dažnai naudoti meilužių pritraukimui.

Tokie trumpi tekstai greičiausiai buvo didesnio rinkinio dalimi, greičiausiai tam tikros mago knygos. Be porų sujungimo ar išskyrimo, turėjo būti ir ateities numatymo bei gydymo burtų. K.Dosoo sako, kad nors ir sunku visiškai tiksliai nustatyti papiruso amžių, bet jo turinys ir stilistika, sutampantis su kitais panašiais radiniais, leidžia daryti išvadą, kad užkeikimas buvo sukurtas vėlyvajame VII arba ankstyvajame VIII amžiuose.

Mokslininkas taip pat pripažįsta, kad iššifruoti tokių užkeikimų esmę yra toli gražu ne taip jau lengva: ir nors jis ir mano, kad jo interpretacija yra pakankamai teisinga, egzistuoja ir kitokios variacijos. Pavyzdžiui, dvi figūros gali būti ir demonai, siekiantys paveikti kokį nors žmogų. K.Dosoo atkreipia dėmesį, kad tokių užkeikimų tikslas galėjo būti ne privertimas įsimylėti, bet likimo stumtelėjimas dar vienu žingsniu tolyn – t. y. kokių nors kliūčių įsimylėjėlių kelyje pašalinimas.

„Krikščioniški Egipto tekstai, kuriuose minima meilė, dažnai užsimena, jog problema yra ne tai, kad moteris nemyli vyro, o tai, kad ji jam yra nepasiekiama – pavyzdžiui, dėl to, kad ji yra jauna netekėjusi mergaitė, kurią saugo šeima, arba jau ištekėjusi už kito“, – aiškina mokslininkas.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(5)
(-3)

Komentarai ()