Naujausi tyrimų rezultatai šokiruoja – vieni iš svarbiausių mūsų planetos miškų liko praktiškai be jokios gyvybės  ()

Pasak tyrimo, paskelbto „PLOS One“ žurnale, daugiau kaip pusė vietinių subtropinio miško žinduolių buvo išnaikinta. Ši nykimo karuselė pradėjo suktis nuo to momento, kai europiečiai 16-tame amžiuje kolonizavo šį regioną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 16-to amžiaus ir daugiausiai dėl žmogaus veiklos, pavyzdžiui, medienos ruošos ir miško plotų pavertimo žemės ūkio reikmėms reikalingomis naudmenomis, visas Brazilijos Atlanto miško plotas sumažėjo nuo 1,1 milijono kvadratinių kilometrų iki 0,143 milijono kvadratinių kilometrų.

Kitais žodžiais tariant – plotas sumažėjo beveik 8 kartais. Ir tokios žmogaus veiklos labiausiai pakenkė miško biologinei įvairovei.

Norėdami suvokti, kaip žmonės paveikė vietines žinduolių populiacijas, tyrėjai palygino didelių ir vidutinių žinduolių, kurie gyveno Atlanto miškuose turimus inventorizacijos duomenis ir kaip jie kito per pastaruosius 30 metų bei palygino juos su baziniais įrašais, kurie buvo užfiksuoti, kai šiose vietovėse 16-tame amžiuje įsikūrė Europos gyventojai.

„Šios buveinės dažniausiai yra nepilnos (dėl dalies išnykusių rūšių aut. past.), apribotos nepakankamai didelio miško likučiais ir įstrigusios nuolatiniame išnykimo sūkuryje. Toks (ekosistemos) žlugimas yra beprecedentis įvykis istorijoje ir gali būti tiesiogiai priskirtas žmogaus veiklai“, - sakė biologas Carlos‘as Peres‘as, kuris yra šio tyrimo vadovas.

Mokslininkai nagrinėjo atskiras rūšis bei pasižiūrėjo į ekologiškai susijusias rūšis. Tokiu būdu buvo siekiama išsiaiškinti kurios rūšys nukentėjo labiausiai.

Tyrėjai išsiaiškino, kad labiausiai nukentėjo pagrindiniai plėšrūnai, tokie kaip jaguarai ir pumos. Taip pat labai stipriai nukentėjo ir didieji žolėdžiai, kaip tapyrai.

Remiantis tyrimo duomenimis, žinduoliai atlieka lemiamą vaidmenį miško ekosistemoje. Svarbiausia, kad jie reguliuoja grobio populiacijas ir padeda augalams skleisti savo sėklas drauge su žinduolių išmatomis. „Iš kadaise buvusios didingos Atlanto miško žinduolių įvairovės beliko tik blyškus šešėlis“, - pristatydamas tyrimo rezultatus teigė Carlos‘as Peres‘as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(4)
(25)

Komentarai ()