Radinys Lenkijoje perrašo žmonijos istoriją Rytų Europoje - paaiškėjo, kokie žmonės čia gyveno prieš tūkstančius metų  ()

2013 m. pietinės Lenkijos oloje buvo aptikta pirmykščio žmogaus kaulų. Iki šiol buvo atliekami plataus spektro tyrimai, ir rezultatai nustebino – atrodo, kai kurie kaulai priklausė šešiametei neandertaliečių mergaitei, kuri mirė smurtine mirtimi. Kaulai – gerokai senesni, nei manyta iš karto, ir šis atradimas keičia mūsų supratimą apie ankstyvuosius hominidus Europoje, rašo „Ancient Origin“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atradimas

Kaulai buvo aptikti Jaskinia Ciemna oloje pietinėje Mažosios Lenkijos vaivadijos dalyje, sako Jogailos universiteto profesorius Pawełas Valde-Nowakas.

Kaulai buvo kelių metrų gylyje po olos, kurioje hominidai gyveno tūkstantį metų, paviršiumi. Tiksliai identifikuoti kaulus buvo nelengva, nes jie buvo sumaišyti su priešistorinių gyvūnų kaulais.

Radinys susideda iš trijų dantų ir mažų vaikiškų hominidų rankos kaulų, kurie buvo aptikti šalia senovinių įrankių. Tik po detalių tyrimų buvo pristatyta, kad jie priklauso neandertaliečiui. Tai nelabai nustebino mokslininkus, tačiau ko šie nesitikėjo – tai kaulų amžiaus. Jogailos universiteto mokslininkai skelbia, kad tai – seniausi kaulai, rasti Lenkijos teritorijoje.

Analizė

Pirštų kaulų analizė atskleidė, kad palaikų likučiams – 115 000 metų. Tai svarbu, nes šis radinys dvigubai senesnis nei ligtol seniausiais laikyti trys 52 000 – 54 000 metų senumo dantys. Nepaisant to, pirštikauliai yra palyginus „jauni“, palyginus su nesenu radiniu Maroke – 320 000 metų senumo palaikų fragmentais, rastais netoli Marakešo. Tai kol kas laikoma seniausiais iki šiol rastais hominidų kaulais.

Kadangi Lenkijoje rasti pirštikauliai maži, jie gana daug gali papasakoti apie vaiką hominidą. Ir tirdami juos, ekspertai padarė baisų atradimą – šie kaulai buvo praryti. Kitais žodžiais tariant, jie buvo apgraužti ir suėsti. Ir tolesni tyrimai nustatė, kas tai padarė – pasirodo, pirštus prarijo didelis dabar jau išnykęs paukštis.

Šiuo metu egzistuoja dvi teorijos. Pirma siūlo, kad nelaimingą mergaitę užpuolė ir mirtinai sužalojo didelis grobuonis paukštis, kuris ir prarijo jos pirštus. Antra versija – milžinas paukštis buvo maitėda, kuris pasimaitino jau mirusios mergaitės ranka.

Kas buvo neandertaliečiai

Neandertaliečiai buvo pirmykščiai žmonės, kolonizavę Europą prieš 300 000 metų, sako profesorius P. Valde-Nowakas. Jie sėkmingai adaptavosi gyvenimui žemyne, bet prieš 30 000-24 000 metų išnyko. Šiuos hominidus pakeitė šiuolaikiniai žmonės, bet tyrimai rodo, kad šios dvi žmonių rūšys tarpusavyje kryžminosi: maždaug 3-5% mūsų DNR genetinės medžiagos sudaro išnykusių hominidų dalis.

Hominidai gyveno laukinėje ir pavojingoje aplinkoje. Ankstyvos ir žiaurios mirtys buvo norma. Neandertaliečiai apsigynimui nuo tokio pasaulio turėjo tik akmeninius įrankius.

Jie gyveno į pietus nuo didžiųjų ledynų, kurie ledynmečiu dengė didžiąją Lenkijos dalį – bet buvo puikiai prisitaikę atšiaurioms ir brutalioms sąlygoms, ir net klestėjo daugelį dešimčių tūkstančių metų, rašo „Ancient Code“.

Šis radinys ir jį sekusi analizė suteikia žinių apie pirmuosius hominidus Lenkijos teritorijoje – visa tai įrodo, kad neandertaliečiai čia gyveno gerokai anksčiau nei iki tol manyta. Duomenys apie radinį pristatyti žurnale „ Journal of Paleolithic Archaeology“, o dabar planuojama toliau tyrinėti olą, kurioje kaulai ir buvo rasti.

Parengta pagal “Ancient Origins”, “The First News” ir news.com.au

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(57)
(4)
(53)

Komentarai ()