„Niekada nemačiau nieko tokio. Tai atrodo ypatingai baugiai ir keistai“. Italijoje aptiko vaiko vampyro kapą  ()

Senovinėse Lugnano kapinėse mokslininkai aptiko neįprastą 1550 metų senumo kapą. Kūnas jame buvo palaidotas taip, kaip tais laikais būdavo laidojami įsivaizduojami vampyrai: į burną iškišant akmenį. Neįprastumas tame, kad šįkart taip palaidotas vaikas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tie, kurie taip palaidojo mergaitę – kuri greičiausiai mirė nuo maliarijos – siekė, kad ji neprisikeltų ir neskleistų ligos toliau, sako Arizonos universiteto mokslininkai.

„Niekada nemačiau nieko tokio. Tai atrodo ypatingai baugiai ir keistai, – sako Arizonos universiteto antropologijos profesorius Davidas Sorenas, kuris prižiūri kasinėjimus kapinėse nuo 1987 m. – Vietiniai šį radinį vadina „Lugnano vampyru“.

Šiose kapinėse, dar vadinamose „La Necropoli dei Bambini“ (liet. kūdikių kapinės) ir daugiau keistų radinių – pavyzdžiui, kūdikių ir mažų vaikų kaulai, palaidoti tarp varno nagų, varlių kaulų ir bronzinių puodų, pilnų paakotų jaunų šuniukų palaikų. Čia buvo atkasti ir trejų metų mergaitės palaikai – palaikai, kurių rankos ir kojos dar ir buvo prispaustos akmenimis, sako mokslininkai.

Tiesą sakant, pastarasis kapas ir yra iki šiol seniausias, aptiktas šiose kapinėse, tad mokslininkai mano, kad būtent po šio palaidojimo kapinės ir buvo paskirtos kūdikiams ir mažiems vaikams.

„Kai kurios kapinių dalys dar neiškasinėtos, todėl nežinome, ar aptiksime vyresnių vaikų“, – sako Arizonos universiteto bioarcheologijos doktorantas Jordanas Wilsonas, tyręs rastus kaulus.

Kapinės buvo įsteigtos V amžiuje, I a. romėniškos vilos teritorijoje. Archeologai pastebi, kad V amžiuje čia siautėjo maliarijos epidemija.

Nors palaikų DNR tyrimas dar ir neatliktas, mokslininkai mano, kad vaikas mirė nuo maliarijos. Žinoma, kad nuo šios ligos mirė kiti čia palaidoti vaikai, o rasta mergaitė turėjo ir pūliuojantį dantį, kas yra būdinga maliarijai, sako tyrėjai.

„Žinome, kad romėnai buvo rimtai sunerimę dėl šios ligos plitimo, ir siekdami sulaikyti „blogį“ – ar kas bebuvo užvaldęs kūną – bandydami pasitelkti net raganystę. Šiuo metu „blogiu“ matyt galėjo būti maliarija“, – sako D.Sorenas.

Mokslininkai kapinių kasinėjimą tęs kitą vasarą.

Kiti „vampyrų palaidojimai“ anksčiau buvo aptikti Italijoje ir Lenkijoje: pavyzdžiui, rugsėjo mėnesį Mikalojaus Koperinko Torunės universiteto mokslininkas Sebastianas Nowakas pristatė vieną tokį XVIII a. palaidojimą Šventosios Trejybės bažnyčioje Byszewe, Lenkijoje.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(13)
(-5)

Komentarai ()