NASA staigmena: žiūrėdami į dangų jau galima surasti ir Albertą Einšteiną, ir Hulką  ()

Giedrą naktį turbūt bet kas galėtų parodyti bent kelis žvaigždynus – Grįžulo Ratus, Orioną ar gal net savo Zodiako ženklą. Bet norint pamatyti Hulką ar Albertą Einšteiną, jums prireiks galingesnio teleskopo, įspėja portalas Futurism.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2008 m. birželio 11 d. NASA į kosmosą iškėlė Fermi gama spindulių teleskopą. Kas tris valandas jis sukuria viso dangaus gama spindulių šaltinių žemėlapį. Ir štai dabar, švenčiant teleskopo dešimtmetį, šie gama spindulių šaltiniai buvo surūšiuoti į žvaigždynus.

Gama spinduliai – tai pačios didžiausios energijos šviesa, bet mes negalime matyti jos savo akimis. Tai reiškia, kad gama spinduliais mirgantis dangus, kurį užfiksuoja Fermi, atrodo visiškai kitaip, nei įpratę matyti tiesiog užvertę galvą į dangų.

Iki šiol Fermi yra užfiksavęs apie 3000 gama spindulių šaltinių, ir tai apima viską nuo besisukančių neutroninių žvaigždžių iki supermasyvių juodųjų skylių. Ir kaip jau minėta, šiemet švenčiant teleskopo jubiliejų, Fermi komanda nusprendė iš viso to, ką iki šiol aptiko, sudaryti 21 žvaigždyną.

Dirbdama prie šio projekto, komanda gerai pasilinksmino. Įkvėpimo pavadinimams buvo semiamasi tiek iš populiariosios kultūros (TARDIS iš „Doctor Who“, USS Enterprise iš „Star Trek“), tiek iš mokslo sričių (Schrödingerio katė, Albertas Einsteinas).

Šiuos naujus žvaigždynus galima peržiūrėti interaktyvioje ir stilingoje svetainėje, papildytoje iliustratorės Aurore Simonnet darbais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()