Įspūdingi dantys, bet auga ant liežuvio - kuo jūrinės sraigės sudomino inžinierius?  (3)

Jūrinės sraigės (angl. limpet) laikosi prisitvirtinusios prie uolų net ir jas talžant jūros bangoms. Joms išsilaikyti padeda jų išskyros ir raumeningos galūnės. Tačiau dar įspūdingiau yra tai, kaip jos kramto akmenis savo dantimis padengtu liežuviu. Neseniai Jungtinės Karalystės inžinierių atliktas tyrimas parodė, kad jūrinių sraigių dantys yra pati tvirčiausia natūrali medžiaga pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Voro šilkas dažnai lyginamas su kevlaru – dėl savo tvirtumo ir lankstumo. Tačiau bandymų metu jūrinės sraigės dantis buvo vidutiniškai 5 kartus stipresnis už voro šilką. Tai pelno sraigės dantims stipriausios natūralios medžiagos pasaulyje titulą.

Laboratoriniai bandymai parodė, kad šie dantys gali atlaikyti slėgį, kuris anglį paverčia deimantu. Tyrimo autorė Asa Barberb iš Portsmuto universiteto sako, kad tai galima būtų sulyginti su spaghetti makaronu, laikančiu 1,5 tonos cukraus maišelių.

Mokslininkai išsiaiškino, kad dantys yra sudaryti iš getito (geležies turinčio kristalo) nanomedžiagų, padengtų baltymų dangalu. Nepaisant neįtikėtino jų tvirtumo, jie neprilygsta žmogaus sukurtoms medžiagoms – tokioms kaip grafenas – tačiau jie yra žymiai tvirtesni už kevlarą ir tvirtumu prilygsta anglies pluoštui. Mokslininkai tyrimo rezultatus paskelbė leidinyje „Journal of the Royal Society Interface“.

Jeigu vis dėlto ieškote pačios stipriausios Žemėje egzistuojančios medžiagos – deimantas būtų neblogas spėjimas. Tačiau jį pranoksta žmogaus sukurtos dirbtinės nanomedžiagos. Be to, yra dvi natūraliai randamos medžiagos, stipresnės už deimantą. Viena jų yra vurcito boro nitratas, kurio atomų išsidėstymas yra panašus į deimanto. Tačiau deimantai yra sudaryti vien tik iš anglies, o štai vurcito boro nitratas yra sudarytas iš boro ir azoto.

Kita medžiaga – lonsdaleitas – yra sudarytas vien iš anglies, tačiau turi šešiakampę struktūrą. Lonsdaleitas susidaro, kai į Žemę nukrenta grafito turintys meteoritai. Ši medžiaga gali atlaikyti net 58 procentais didesnį spaudimą, nei deimantai.

Stiprios, tačiau lanksčios medžiagos itin domina inžinierius, kurie siekia sukurti naujos kartos medžiagas, struktūras ar netgi mašinas. O dabar jie atkreipė dėmesį į jūrines sraiges – kaip potencialius konsultantus kuriant šias medžiagas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai (3)