Užsimanote suspausti pliušinius žaislus ar įžnybti kūdikiui į skruostą? Tikrai nesate vieninteliai  ()

Kodėl kartais mielą gyvūną ar pliušinį žaislą norisi taip stipriai suspausti ar „paniurkyti“? Arba patampyti mielo vaiko žandus? Arba stipriai apkabinti mielą žmogų? Pasirodo, tai nėra sutapimas – mieli dalykai iš tiesų iššaukia agresiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeilio universiteto psichologai atliko tyrimą, kurio metu buvo aiškinamasi, kodėl pamačiusi kažką mielo, tai iššaukia mūsų agresiją. Mokslininkės Rebecca Dyer ir Oriana Aragon tyrė „mielumo agresiją“ rodydamos tyrimo dalyviams skaidres, kuriose buvo arba mielo, arba juokingo, arba tiesiog normalaus gyvūno nuotrauka.

Rodant šias nuotraukas, tyrimo dalyviams buvo duota burbulinė polietileninė pakavimo plėvelė (taip, ta pati, kurios burbuliukus taip smagu sprogdinti). Mėgindami atkartoti situaciją, kai žmonės nori suspausti, sugniaužti mielus dalykus, mokslininkai leido žiūrint šias nuotraukas tyrimo dalyviams susprogdinti tiek burbuliukų, kiek tik jiems norėjosi.

Paaiškėjo, kad žmonės, kuriems buvo rodomos nuotraukos su mielais gyvūnais, susprogdino daugiau burbuliukų, nei žmonės, kuriems buvo rodomos ramių ar tiesiog juokingų gyvūnų nuotraukos. Kaip pažymėjo R.Dyer, kai kurie dalykai yra tokie mieli, kad žmonės tiesiog negali atsilaikyti. Tiesa, mielumo agresijos iššaukimas nereiškia, kad žmonės nori nuskriausti mielą gyvūną ar sunaikinti mielą daiktą.

Gali būti, kad toks atsakas yra labiau gynybinis, arba tiesiog būdas smegenims išlieti ekstremalius jausmus – tokius, kaip laimė. Tiesa, mokslininkai neišsiaiškino, kas sukelia tokią žmogaus reakciją, tačiau jie ketina tai tirti tolimesniuose tyrimuose.

Parengta pagal „Scientific American“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()