Dionėje aptikti keisti, ko gero išorinės kilmės dryžiai  ()

Cassini misija, pasibaigusi prieš daugiau nei metus, surinko tiek duomenų, kad jų analizė užtruks ne vieną dešimtmetį, o naujų atradimų apie Saturno sistemą dar bus ne vienas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai praėjusią savaitę paskelbta, kad Saturno palydovo Dionės paviršiuje aptikta daug keistų tiesių šviesių dryžių. Dryžių ilgiai siekia dešimtis-šimtus kilometrų, pločiai mažesni nei 5 km. Kai kurie dryžiai grupuojasi į lygiagrečius kompleksus. Vienas toks kompleksas yra lygiagretus palydovo pusiaujui. Dryžiai šiek tiek primena anksčiau aptiktas struktūras kitame Saturno palydove Rėjoje.

Atradėjų teigimu, šios juostos greičiausiai yra išorinės kilmės: Saturno žiedų, pro šalį lekiančių kometų arba kitų palydovų medžiaga, nukritusi ant Dionės paviršiaus.

Šis atradimas dar kartą patvirtina, kad Saturno palydovai sąveikauja tarpusavyje ir su pačia planeta. Ateityje šiuos rezultatus bus galima panaudoti tyrinėjant ilgalaikę Saturno palydovų evoliuciją, nes juostų kryptis nurodo, kaip kito Dionės posvyris į orbitos aplink Saturną plokštumą.

Tyrimo rezultatai publikuojami Geophysical Research Letters.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(28)
(1)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: