Užtenka suvalgyti vos 1-2 kartus per savaitę, o nauda - neįkainojama: tikras natūralių probiotikų šaltinis – padeda numesti svorio, pagerina smegenų veiklą  (2)

Vienas, kone kiekvienuose namuose esantis produktas, valgomas kartą ar du per savaitę, gali būti naudingas ir mūsų išvaizdai, ir sveikatai , LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis kalba apie raugintus agurkus, kurie yra puikus probiotikų - gerųjų bakterijų šaltinis. O laidoje viešėjęs virtuvės šefas Alfas Ivanauskas siūlo porą nesudėtingų receptų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rauginti agurkai padeda mesti svorį

„Mokslininkai ištyrė probiotikų poveikį, norint svorį išlaikyti ir svorį mažinti nutukusioms moterims ir vyrams. Tyrimo imtis - 24 savaitės, – pasakoja A. Unikauskas. – Dažnai valgydami raugintus agurkus nutukę tyrimo dalyviai numetė svorio, o turintys normalų - jį išlaikė tokį patį. Štai ką reiškia turėti normalią žarnyno mikroflorą! Sutrikus žarnyno bakterijų balansui blogųjų bakterijų membranoje esantys lipopolisacharidai patenka į kraują ir prisideda prie atsparumo insulinui išsivystymo. O kur yra atsparumas insulinui, ten dažnai ir augantis svoris.“

Profesorius siūlo palyginti, kiek naudingų medžiagų yra šviežiuose ir kiek raugintuose agurkuose.

Be to, raugintuose agurkuose yra vitamino E, pantoteno rūgšties, magnio, fosforo ir kalio, priduria profesorius.

Palaiko sklandų smegenų darbą

Ne veltui sakoma: kaip mes jaučiamės, taip ir atrodome. Ir tai labai aiškiai atskleidžia mūsų veidai, emocijos, elgesys, teigia A. Unikauskas: „Valgydami raugintus agurkus, mes kartu duodame organizmui tokį maistą, kuris padeda palaikyti sklandžią centrinės nervų sistemos veiklą, smegenų formavimąsi - hematoencefalinio barjero, mielinizacijos, neuronų susidarymą, mikroglijos subrendimą. Pvz., yra ryšys tarp sveiko žarnyno ir parkinsono ligos.“

Daktaro teigimu, sveikas žarnynas padeda užtikrinti sklandžią nervinių ląstelių veiklą dėl pakankamo serotonino ir dopamino kiekio. Jeigu jų kiekis yra mažas, tai gali padidinti Parkinsono ligos riziką, atsiranda motorinės elgsenos ir koordinacijos pablogėjimas. Taip sumažėja nerimo ar depresijos simptomai, priduria A. Unikauskas.

Gerina odos būklę

Neabejotinai svarbu tinkamai valyti odą, tačiau labai svarbu ir ja rūpintis iš vidaus. Vienas tokių sveikatos šaltinių, gydytojo teigimu, yra jau minėti probiotikai: „Gerųjų bakterijų gaminami peptidai padeda imuninei sistemai eliminuoti patogenines bakterijas.“

Mažina storosios žarnos vėžio riziką

Fermentuoti produktai, pasak gydytojo, padėdami išlaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, veikia kaip storosios žarnos vėžio prevencija.

Tačiau gydytojas įspėja, kad rauginti agurkai gali turėti ir šalutinį poveikį: valgant per daug raugintų agurkų ar geriant didelį agurkų skysčio kiekį, gali atsirasti dujų kaupimasis, pilvo pūtimas.

„Be to, tai papildoma druska. 1– 2 kartus per savaitę valgykite raugintų agurkų ir pamatysite, kad pradėsite jaustis vis geriau ir geriau“, – primena jis.

Laidoje viešėjęs virtuvės šefas Alfas Ivanauskas pateikė porą nesudėtingų receptų su raugintais agurkais.

Silkė su raugintais agurkais

Jums reikės:

– raugintų agurkų;

– silkė;

– mangas;

– svogūnas;

– aitriosios paprikos.

Visus produktus susmulkinkite ir sumaišykite.

Salotos su raugintais agurkais

Jums reikės:

– raugintų agurkų;

– kriaušių;

– vištienos krūtinėlės;

– saliero šaknies;

– kalendros;

– šaldytų žirnelių.

Visus produktus susmulkinkite ir sumaišykite.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Eimantė Juršėnaitė
(14)
(3)
(11)

Komentarai (2)