Ką daryti, jei jus ištiko infarktas, o esate vieni? 15 svarbiausių žingsnių ir kokie simptomai praneša apie galimai artėjantį pavojų  (1)

Ką daryti, jeigu bėda smogs netikėtai, jeigu patirsite infarktą būdami visiškai vieni, ir nebus kaip prisišaukti pagalbos? Širdies ir kraujagyslių ligos – dažniausia mirties priežastis Lietuvoje, tad tokioje situacijoje gali atsidurti bemaž kiekvienas iš mūsų. Ar tokiu atveju įmanoma sau padėti ir išlikti gyvam?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-11-06 Ką daryti, jei jus ištiko infarktas, o esate vieni? 15 svarbiausių žingsnių ir kokie simptomai praneša apie galimai artėjantį pavojų  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad galėtumėte sau padėti, visų pirma turite mokėti atpažinti širdies smūgį. Ypač svarbu žinoti gresiančio miokardo infarkto požymius žmonėms, kurie yra rizikos grupėje: tai rūkantieji, turintys padidintą kraujospūdį, mažai judantys, nutukę, neteisingai besimaitinantys ir turintys padidintą cholesterolio kiekį kraujyje.

Pagrindiniai gresiančio infarkto požymiai:

  • spaudimo pojūtis krūtinėje;
  • pykinimo pojūtis – išskirtinai moterims;
  • dusulys;
  • stiprus skausmas krūtinėje;
  • širdies permušimai;
  • pagreitėjęs širdies plakimas;
  • skausmas viršutinėje pilvo dalyje;
  • sukaustymo jausmas rankose, žandikaulyje, nugaroje ar dantyse;
  • galvos svaigimas;
  • didelis prakaitavimas;
  • alpimas;
  • silpnumas.

Ką galima padaryti?

1. Jeigu širdies priepuolių esate patyrę ir anksčiau, patartina visur su savim nešiotis vaistų – visų pirma nitroglicerino.

2. Kai tik įmanoma, kuo greičiau šaukitės pagalbos.

3. Jeigu atsimenate, kad pasiekiamas yra koks nors medicinos darbuotojas – pirmiausiai pagalbos kreipkitės į jį.

4. Jeigu vairuojate, tuoj pat važiuokite į kelio pakraštį ir sustokite. Nerizikuokite, kol prarasite sąmonę, net jeigu ligoninė yra netoli.

5. Artimųjų ir šeimos narių numerius būkite įsivedę kaip trumpuosius, kad galėtumėte tuoj pat juos informuoti apie savo būklę.

6. Jeigu širdies smūgis ištinka lėktuve, tuomet skubiai informuokite skrydžio palydovę, kuri suteiks būtinąją pagalbą.

7. Vos tik kilus minčiai, kad galėjo ištikti infarktas, patartina išgerti 325 mg aspirino – jis pagerina kraujotaką ir neleidžia susidaryti krešuliams. Užuot nurijus visą tabletę, patartina ją lėtai sukramtyti.

8. Pirmas dalykas, kurį būtina padaryti ištikus širdies smūgiui – kuo labiau atpalaiduoti kūną. Net jeigu medicinos įstaiga netoli, nebėkite į ją, nes bet kokia intensyvesnė fizinė veikla tik sustiprins priepuolio poveikį.

9. Labai padeda krūtinės ląstos paspaudimai – bet juos sunku padaryti sau pačiam.

10. Reikia atvėsinti kūną, po pažastimis pakišus sušlapintą drabužį – taip labai padidėja galimybės išgyventi.

11. Paprastai ištikus infarktui žmogus sunkiai, giliai kvėpuoja – tačiau daryti reikėtų kaip tik priešingai. Stenkitės kvėpuoti negiliai, kuo labiau atsipalaiduodami, ir tuo pat metu skaičiuokite atgal nuo 10 iki 1 – tai padės sulėtinti širdies ritmą.

12. Kai širdies ritmas normalizuosis, jai reikės daugiau deguonies, tačiau tai nereiškia, kad galite vėl pradėti giliai kvėpuoti. Verčiau įleiskite daugiau gryno oro, atidarykite langą.

13. Ištikus širdies smūgiui verčiau nieko nevalgykite ir negerkite – tai gali tik apsunkinti komplikacijas ir pakenkti gydymui.

14. Atsigulkite į lovą ar ant žemės, kad kojos būtų pakeltos – taip bus lengviau kvėpuoti.

15. Kartais teigiama, kad reikia imti kosėti, tačiau ne visi kardiologai tiki šio metodo nauda, o kai kurie mano, kad tai gali ir pakenkti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (1)