Psichologai rekomenduoja 3 pasiteisinusias gudrybes, kaip išgyventi niūrią rudens nuotaiką darbe  ()

Tamsiojo metų laiko poveikis mūsų nuotaikai ir darbingumui – natūralus. Anot psichologų, taip yra todėl, kad esame gamtos dalis net ir didžiausiuose pasaulio miestuose. Tačiau modernus biuras, ypač bendradarbystės erdvė, mums gali padėti atremti slogios nuotaikos ataką. Psichologė Eglė Vasiliauskienė įvardija tris taisykles, kurių derėtų laikytis, norint išsaugoti gerą ūpą ir darbingumą tamsiuoju metų laiku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gamtos dėsnių poveikis – neišvengiamas

„Ruduo iš tiesų atsiliepia mūsų savijautai ne tik psichologiškai, bet ir fiziologiškai. Fiziologiškai beveik kiekvienas žmogus pastebimai pajaučia šviesos ir saulės trūkumą, šaltį, lietingo rudens niūrumą, vitaminų stoką. Visi šie veiksniai neišvengiamai daro įtaką darbingumui, pozityvumui ir nuotaikai. Tai susiję su hormonų neuromediatorių, perduodančių nervinius impulsus, gamyba. Daugėjant tamsos, organizmas šių hormonų pasigamina mažiau, o tai gali sukelti mieguistumą, žmogus ima jausti energijos trūkumą, pablogėja nuotaika. Noro, laiko ir jėgų aktyviai gyventi sumažėja“, – sako psichologė E. Vasiliauskienė.

Pasak jos, būtent šie savijautos pokyčiai rudenį paveikia ir žmonių darbingumą. Slogią nuotaiką išgyvenantys žmonės šiuo laikotarpiu nuveikia perpus ar net kelis kartus mažiau darbų nei šviesiuoju metų laikotarpiu. Dar kitiems pasireiškia ir ankstyvosios, arba dar vadinamos sezoninės, depresijos simptomai.

Biuras gali padėti

Vis dėlto psichologė pastebi, kad darbo vieta gali padėti kovoti su šiais simptomais. Pasak jos, labiausiai valdyti nuotaikų kaitas padeda nuoširdus bendravimas, lankstus darbo grafikas, šviesi, moderni ir ergonomiška darbo aplinka.

Psichologės patarimams pritaria biurų miesto „Technopolis“, kuriam priklauso ir bendradarbystės erdvių UMA tinklas, vadovė Lietuvoje Lina Maskoliūnė, kuri praktiškais pavyzdžiai rodo, kaip biuras gali prisidėti prie darbingumo didinimo ar emocinės atmosferos kūrimo.

„UMA bendradarbystės erdvių tinklas išsidėstęs Šiaurės ir Vidurio Europos šalių regione, kur sezoniškumas itin jaučiamas. UMA tinklo koncepcija sukurta taip, kad kiekvienas mūsų narys gautų personalizuotą paslaugą, kad kiekvienam būtų gera jo darbo vietoje bet kuriuo metų laiku. Mūsų praktika rodo, kad modernūs biuro sprendimai bei tarpusavio bendravimas yra vieni veiksmingiausių vaistų darbingumui bei gerai nuotaikai išsaugoti“, – sako biurų miesto „Technopolis“, kuriam priklauso ir bendradarbystės erdvių UMA tinklas, vadovė Lietuvoje Lina Maskoliūnė.

Psichologė E. Vasiliauskienė išskiria tris pagrindines taisykles, kurios padėtų darbuotojams įveikti neigiamą rudens poveikį darbo vietoje.

Pirmoji taisyklė: bendraukite ir bendradarbiaukite

Anot E. Vasiliauskienės, daugeliui žmonių veikla darbe ypač svarbi ar net svarbiausia jų gyvenimo veikla. Biuras jiems – vieta, kur formuojasi jų savivertė, kur kolegas vertina ne tik kaip partnerius, bet ir kaip draugus. Tokiame kolektyve emocijos, kurias atsineša kolegos, labai lengvai persiduoda kitiems.

Pasak psichologės, paprastas, bet veiksmingas būdas kolektyvo mikroklimatui stabilizuoti – bendravimas. Patartina rasti galimybių pasikalbėti su kolegomis ne tik apie darbinius reikalus, bet ir drąsiai kalbėti apie savo emocijas, gal net pasistengti įvardyti jų priežastis – daugeliu atvejų nustebsime, kad kolegos išgyvena panašias nuotaikas.

L. Maskoliūnė sako stebinti, kaip lengvai bendradarbystės erdvėje UMA užsimezga naujos partnerystės ir net draugystės. Pasak jos, labiausiai didelį ir skirtingą kolektyvą suburia rytinė kava bei bendri biurų miestelio renginiai.

„UMA bendradarbystės erdvėje mikroklimatą kuria ne tik darbdavys ir bendradarbiai, bet ir biuro kultūra besirūpinantys bendradarbystės koncepcijos kūrėjai – jie padaro tai, kas neretai apleidžiama ar nelaikoma prioritetu įprastiniame biure. Turime gerą praktiką supažindinti erdvės gyventojus, reguliariai vykstančius biuro miestelio renginius, socialinių tinklų kultūrą, kuri taip pat skatina užmegzti ryšius, kurti pasitikėjimo atmosferą“, – sako L. Maskoliūnė.

Antroji taisyklė: išnaudokite laisvės galimybes

Psichologės teigimu, darbdavio ar darbo erdvės teikiama laisvė ir lankstumas padeda suvokti, kad patys esame savo darbo modelio šeimininkai, tai kuria pasitikėjimą aplinka ir savimi, suteikia sąlygas pajausti savo naudingumą, reikalingumą, indėlį į gerus darbo rezultatus. Visa tai kelia nuotaiką, motyvuoja dirbti, dalytis geriausiomis savo savybėmis, idėjomis, kartu kurti ir mėgautis gyvenimu.

„Kūrybą skatinanti aplinka, kolegos – tai, kas suteikia džiaugsmo, pataiso nuotaiką. Nėra gerai, kai visas biuras tampa griežto režimo tylos zona, tai neretai pasitaiko tam tikrose įstaigose ar įmonėse. Šalia tylos zonos patartina turėti ir poilsio zoną, kur prie kavos galime susitikti su kolegomis, kur galima atsipalaiduoti, užsiimti fizine, atpalaiduojamąja veikla“, – pastebi E. Vasiliauskienė.

Pasak psichologės, ergonomiškai įrengta darbo vieta palaiko jėgas, neišvargina, padeda atsipalaiduoti. Kai kuriems žmonėms yra labai svarbus ir estetiškas interjeras. Itin didelę reikšmę turi patalpų apšvietimas, spalvinė gama, ji stimuliuoja kūrybiškumą arba priešingai – ramina, leidžia susikoncentruoti.

L. Maskoliūnės teigimu, daugumos iš mūsų darbo dienos yra skirtingos. Yra itin didelio susikaupimo reikalaujančių valandų, kai bet kokie trukdžiai blaško ir kenkia. Kiekvienas turime ir laisvesnio laiko, kurio metu norisi pasitarti su kolegomis, padiskutuoti. Turime ir kūrybiškų užduočių, kurioms reikalinga visiškai kitokia, emocijas bei vaizduotę išlaisvinanti aplinka. Vienas darbo kabinetas neatliepia visų šių poreikių. Pasak L. Maskoliūnės, laisvė rinktis darbo zoną pagal tos dienos užduotis, nuotaiką ar kitą atliekamo darbo specifiką yra neabejotina šių dienų darbo efektyvumo revoliucijos dalis.

„Šių dienų technologijos leidžia visiškai kitaip pažiūrėti į žmogų darbo vietoje. Kiekvienas jo poreikis gali būti ir turėtų būti išpildytas. UMA bendradarbystės erdvių funkcionalumas yra vienas svarbiausių parametrų įrengiat erdves. Reguliuojamo aukščio stalai, spalvų deriniai, garsų režimai, apšvietimas, skirtingo triukšmo lygio zonos – visa tai išlaisvina geriausias specialisto savybes ir leidžia paprasčiausiai mėgautis tuo, ką darome geriausiai“, – sako L. Maskoliūnė.

Trečia taisyklė: puoselėkite tvarką ir ritualus

Psichologė E. Vasiliauskienė pastebi, kad daugelio tradicinių biurų darbuotojai neretai kenčia dėl aiškių taisyklių stokos ar jų nesilaikymo. Nesant tokių taisyklių, bendradarbis bet kada gali atitraukti nuo darbo, išblaškyti, užversdamas su darbu nesusijusia informacija. Todėl labai svarbu darbo aplinkoje laikytis taisyklių ir puoselėti ritualus.

„Taisyklės ir ritualai suteikia rutinos, prognozuojamumo, saugumo jausmą, jie būtini tiek asmeniniame gyvenime, tiek ir darbe. Kavos gėrimas, bendri renginiai ar tradicijas puoselėjantis bendruomenės socialinis tinklas internete turi palankų poveikį daugelio žmonių psichologijai, ypač tamsiuoju metų laiku, kai mažiau laiko praleidžiama gryname ore“, – aiškina psichologė E. Vasiliauskienė. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(4)
(-3)

Komentarai ()