Unikalus pasiekimas visame pasaulyje - pildosi fantastų idėjos? Kinų mokslininkas teigia sukūręs pirmuosius pasaulyje GMO kūdikius ir iš karto jį užplūdo kritikos lavina (Video)  ()

Vienas Kinijos mokslininkas teigia sukūręs pirmuosius pasaulyje genetiškai pakoreguotus kūdikius, bet šis žingsnis, kuris būtų pirmas toks medicinos laimėjimas, išprovokavo kritikos laviną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos universiteto profesorius He Jiankui interneto platformoje „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše sako, kad prieš kelias savaites gimusių dvynukių DNR buvo pakeista, kad jos neužsikrėstų ŽIV.

JAV Stanfordo universitete išsilavinimą įgijęs He Jiankui dirba Pietų mokslo ir technologijų universitete (SUSTech) Šendženo mieste Kinijos pietuose. Pasak jo, mergaičių DNR buvo pakeista panaudojant CRISPR (taisyklingai pertrauktų trumpų susitelkusių palindrominių pasikartojimų) technologiją, leidžiančią mokslininkams labai tiksliai pašalinti ir pakeisti tam tikras genetinės medžiagos dalis.

Apie šį atvejį buvo pranešta straipsnyje žurnale „MIT Technology Review“ su nuoroda į medicininius dokumentus, kuriuos internete paskelbė He Jiankui tyrimų komanda, siekdama pritraukti porų eksperimentams.

Tuomet internete pasirodė He Jiankui vaizdo įrašas, kuris išprovokavo intensyvius mokslininkų bendruomenės debatus. Kai kurie ekspertai suabejojo pareiškimais apie tokį proveržį, o kiti pasmerkė atvejį kaip modernią eugenikos formą.

He Jiankui sakė, kad mažylės, pranešime vadinamos netikrais vardais Lulu ir Nana, gimė po įprastos apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūros, tik panaudojant kiaušinėlį, kuris prieš perkeliant jį į gimdą buvo specialiai modifikuotas.

„Iškart po jos (eksperimente dalyvavusios moters) vyro spermatozoido pasiuntimo į kiaušinėlį, embriologas taip pat pasiuntė baltymą CRISPR/Cas9 ir instrukcijas atlikti genų operaciją, kurios tikslas – apsaugoti mergaites nuo užsikrėtimo ŽIV ateityje“, – sakė jis.

Genų redagavimas yra potencialus sprendinys paveldimų ligų atvejais, tačiau ši technologija vertinama itin prieštaringai, nes padaryti pakeitimai bus perduoti ateities kartoms ir galiausiai gali paveikti visą genofondą.

„MIT Technology Review“ perspėjo, kad „ši technologija turi etinį krūvį“.

Minimi pareiškimai pasirodė prieš šią savaitę Honkonge įvyksiančią pasaulio ekspertų konferenciją, kur He Jiankui trečiadienį ir ketvirtadienį turėtų paskelbti pranešimų.

Tačiau nepriklausomi šaltiniai jo pareiškimų dar nepatvirtino, jie nebuvo paskelbti mokslo žurnaluose, ir tuo iškart pasinaudojo profesoriaus kritikai.

„Didelis smūgis Kinijos mokslui“

Tyrimą griežtai kritikavo Kinijos mokslininkai ir institucijos. Universitetas, kuriame dirba He Jiankui, nurodė, kad mokslininkas nuo vasario yra išėjęs neapmokamų atostogų ir kad jo tyrimai yra „akademinės etikos ir normų sunkus pažeidimas“.

„Šis tiriamasis darbas profesoriaus He Jiankui buvo atliktas ne šioje mokykloje“, – sakoma pirmadienį paskelbtame Pietų mokslo ir technologijų universiteto pranešime.

Be to, 100 kinų mokslininkų bendrame pareiškime kritikuojamos studijos išvados ir raginama užtikrinti geresnę valstybės kontrolę šioje srityje.

„Tai didelis smūgis biomedicinos mokslų Kinijoje pasaulinei reputacijai ir plėtrai“, – sakoma pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Weibo“. „Tai nepaprastai nesąžininga didžiajai daugumai Kinijos mokslininkų, kruopščiai užsiimančių moksliniais tyrimais ir inovacijomis“, – rašo pareiškimo autoriai.

Kiti mokslininkai visame pasaulyje taip pat išsakė kritikos. Kai kurie teigė, kad per „YouTube“ paskelbtas vaizdo įrašas nėra tinkamas būdas mokslinėms išvadoms pranešti. Kiti perspėjo, kad manipuliuoti sveikų embrionų ir vaikų genais yra neatsakinga.

Londono universiteto koledžo genetikos ir žmonių embriologijos profesorė Joyce Harper sakė: „Šiandienos pranešimas apie žmonių embrionų genomo redagavimą, kad jie taptų atsparūs ŽIV, yra per ankstyvas, pavojingas ir neatsakingas.“

Žmonių DNR redagavimo klausimas kelia itin daug prieštaravimų. Jungtinėse Valstijose jį leidžiama vykdyti tik atliekant laboratorinius tyrimus. Vis dėlto amerikiečių mokslininkai pernai pranešė sėkmingai pakeitę paršelių genus, kad pašalintų neaktyvias virusų infekcijas.

Kita vertus, kinų mokslininkai jau ne pirmą kartą skelbia apie savo eksperimentus su žmogaus embrionų auginimo technologijomis. Pernai rugsėjį Sun Yat-seno universiteto mokslininkai panaudojo adaptuotą genų redagavimo procedūrą, kad ištaisytų žmonių embrionų mutaciją, sukeliančią genetinę ligą.

Be to, Kinijos akademinėje bendruomenėje ne kartą pasitaikė apgavysčių, įskaitant pernai kilusį skandalą, privertusį atšaukti 100 „sukompromituotų“ mokslinių straipsnių.

He Jiankui kol kas neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti padėtį.

Taip pat nebuvo sulaukta jokio atsakymos iš Honkonge vykstančios konferencijos organizatorių. Neaišku, ar jiems buvo žinoma apie He Jiankui darbus.

Konferencijos svetainėje paskelbtame iš anksto įrašytame vaizdo įraše jos pirmininkas biologas ir Nobelio medicinos premijos laureatas Davidas Baltimore'as sakė: „Niekada nesame padarę nieko, kas pakeistų žmonijos genus, ir niekada nesame padarę nieko, kas sukeltų poveikį, pasireikšiantį tolesnėse kartose.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()