Mokslininkai perspėja: ant jūsų odos gyvena potencialiai mirtina bakterija  (1)

Pamirškite MRSA ir E. coli. Yra dar viena bakterija, kuri dėl atsparumo antibiotikams tampa vis pavojingesnė – šią bakteriją galima rasti ant kiekvieno žmogaus odos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai Staphylococcus epidermidis – artima MRSA giminaitė. Ši bakterija sukelia daugumą gyvybei pavojingų infekcijų po operacijų, bet medikai ir mokslininkai iki šiol dažnai į ją žiūrėjo pro pirštus, nes ji labai plačiai paplitusi, rašoma sciencedaily.com.

Tyrėjai iš Bato universiteto Milnerio evoliucijos centro įspėja, kad šio mikroorganizmo keliamą pavojų žmonėms, kuriems gresia didesnė infekcijų rizika dėl atliktos operacijos, reikėtų vertinti rimtai ir imtis papildomų atsargumo priemonių.

Mokslininkai nustatė 61 geno derinį, kuris sudaro palankias sąlygas šiai paprastai nekenksmingai bakterijai sukelti potencialiai mirtinas ligas.

Jie tikisi, kad supratę, kodėl kai kurios Staphylococcus epidermidis bakterijos atmainos tam tikromis aplinkybėmis sukelia ligą, jie ateityje galės dar prieš operaciją nustatyti, kuriems pacientams gresia didžiausia infekcijos rizika. Tyrėjai paėmė mėginius nuo odos tų pacientų, kuriems kilo infekcija po klubo ar kelio sąnario keitimo ar kaulo lūžio fiksavimo operacijos, ir palygino juos su mėginiais, paimtais nuo sveikų savanorių odos.

Jie palygino visų bakterijų genomų, rastų sveikų ir sergančių individų mėginiuose, genų variacijas ir išskyrė 61 geną, kuris buvo būdingas infekcijas sukeliančiai bakterijai, bet kurio nebuvo praktiškai nė viename sveikų pacientų odos tepinėlio mėginyje.

Tyrėjus nustebino tai, kad kai kurie sveiki pacientai buvo pavojingesnės bakterijos atmainos nešiotojai, nors to ir nežinojo.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad ligas sukeliantys genai padeda bakterijoms daugintis ir augti kraujyje, išvengti organizmo imuninio atsako, taip pat užtikrina, kad ląstelės paviršius būtų lipnus (taip mikroorganizmai formuoja kolonijas) ir kad bakterija būtų atspari antibiotikams.

Tyrėjų komanda savo tyrimo išvadas paskelbė leidinyje „Nature Communications“.

Tyrimui vadovavęs Bato universiteto Milnerio evoliucijos centro Bioinformatikos skyriaus direktorius, profesorius Samas Sheppardas pasakė: „Staphylococcus epidermidis yra mirtinas, bet plačiai paplitęs patogenas. Tyrėjai šią bakteriją dažniausiai ignoruodavo, manydami, kad tai laboratorinio mėginio teršalas arba tiesiog vertindavo ją kaip vieną iš operacijos rizikos faktorių.“

„Po operacijos kilusios infekcijos gali būti labai sunkios ir net mirtinos. Infekcijos yra beveik trečdalio mirčių Didžiojoje Britanijoje priežastis, – tęsia jis. – Tad aš manau, kad mums derėtų imtis didesnių atsargumo priemonių ir stengtis kiek įmanoma labiau sumažinti riziką.

„Jei galėtume nustatyti, kam gresia didžiausia infekcijų rizika, galėtume tiems pacientams dar prieš operaciją užtikrinti didesnę higieną ir prevencines priemones.“

Jis pridūrė: „Kadangi šios bakterijos yra taip paplitusios, jos keičiasi genais ir evoliucionuoja. Jei nieko nedarysime, kad suvaldytume šią situaciją, kyla rizika, kad šie ligas sukeliantys genai gali daug plačiau paplisti, o tai reiškia, kad dar labiau padažnės antibiotikams atsparių pooperacinių infekcijų.“

Profesorius Dietrichas Mackas iš Bioscientia medicinos diagnostikos instituto Vokietijoje pasakė: „Sąnario keitimo dirbtiniu operacija padeda pacientams gyventi nepriklausomą gyvenimą be skausmo, bet dėl S. epidermidis infekcijos jos pasekmės gali būti katastrofiškos.“

„Diagnozuoti šias infekcijas gali būti sunku, tačiau mes turime vilties, kad su ligomis siejami genai klinikinėje laboratorijoje gali padėti atskirti nekenksmingus odos izoliatus nuo ligas sukeliančių S. epidermidis atmainų. Tai reikėtų išsiaiškinti tolesniuose tyrimuose.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai (1)