Mokslininkai nustatė netikėtą faktą: pavojingiausias laikas metuose - Kūčių vakaras, 22 val.  ()

Įsibėgėjant šventiniam sezonui, mokslininkai įspėja, kad dėl sustiprėjusių emocijų, persivalgymo ir streso gali kilti širdies priepuolis, dar žinomas kaip miokardo infarktas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos mokslininkai atliko vieną iš didžiausių tyrimų, skirtą įvertinti švenčių keliamą riziką sveikatai. Jie nustatė, kad Kūčių vakarą, maždaug 22 val., pacientų, kurie patiria infarktą, skaičius išauga labiausiai, palyginti su kitomis visų metų dienomis.

Nors švedų, kaip ir lietuvių, šventinis pikas prasideda Kūčių vakarą, ankstesni tyrimai atskleidė, kad kitose šalyse miokardo infarkto atvejų daugiau būna per Šv. Kalėdas ir tokių švenčių metu kaip „Eid al-Fitr“. Tai musulmonų šventė, švenčiama pasibaigus ramadanui.

Vis dėlto Lundo universiteto, esančio Švedijoje, atlikto tyrimo rezultatuose aprašoma, kad mus ypatingai vienija viena savaitės diena – pirmadienis. Teigiama, kad pirmadieniais 8 val. ryto taip pat padaugėja širdies priepuolio ištiktų pacientų skaičius.

Be to, kitų ankstesnių tyrimų metu buvo rasta įrodymų, kad dideli nacionaliniai renginiai ir įvykiai, pavyzdžiui, Amerikos „Supertaurė“ (angl. „Super Bowl“), akcijų rinkos nuosmukiai ir stichinės nelaimės, taip pat prisideda prie miokardo infarkto atvejų pagaudėjimo.

Šis tyrimas buvo įtrauktas į „The BMJ“ kalėdinį leidimą. Tai yra vienas iš išsamiausių tyrimų, kuris atkreipė dėmesį į kasmetinius širdies sveikatos pokyčius, naudojant aukštos kokybės nacionalinius registro įrašus.

Jame buvo analizuojami 283 tūkst. 14 širdies smūgių, įrašytų Švedijos medicininiame registre per 16 metų, nuo 1998-ųjų m. iki 2013-ųjų m.

Miokardo infarktų procentas per Kalėdas buvo 15 proc. didesnis negu savaitę prieš arba po. Švedijoje patiriamų širdies smūgių skaičius taip pat padidėja 12 proc. per Vidurvasario (šved. „Midsummer“) šventę.

Tačiau didžiausia papildoma rizika buvo nustatyta Kalėdų išvakarėse, kai širdies smūgių skaičius padidėja 37 proc., lyginant su ta pačia diena savaitę prieš ir po, pranešė britų naujienų portalas „Independent“.

Didžiausią riziką patyrė asmenys, vyresni negu 75-erių metų, anksčiau turėję problemų su širdies sveikata ar kitomis ligomis, pavyzdžiui, diabetu.

Pabrėžiama, kad ankstesni tyrimai „parodė, jog ūmus pyktis, nerimas, liūdesys, sielvartas ir stresas padidina miokardo infarkto riziką ir tai tikriausiai paaiškina tyrimuose matomą didžiulę grėsmę, kylančią per šventes“.

Kadangi Naujųjų metų išvakarėse numatomas dar vienas emocijų proveržis, mokslininkai atrado, kad gana didelė ligų rizika kyla ir Naujųjų metų dieną.

Kaip tyrimo autoriai teigia, širdies smūgių dažnis tarp vyrų ir moterų buvo panašus, išskyrus „Midsummer“ festivalio metu Švedijoje, kai nustatyta, jog miokardo infarktą patyrė daugiau vyrų negu moterų.

„Taip galėjo nutikti dėl to, kad vyrai yra labiau linkę rūkyti, vartoti alkoholį ir per šventes valgyti daugiau maisto, lyginant su moterimis“, – pridūrė mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: