Jungtinės Karalystės ir Amerikos mokslininkai siūlo naują mokestį: taip išvengtume 200 tūkst. mirčių nuo vėžio ir širdies ligų  (11)

Jungtinės Karalystės ir Amerikos mokslininkai rado būdą, kaip išvengti daugiau nei 200 tūkstančių mirčių nuo vėžio, insulto ir širdies ligų visame pasaulyje. Jie siūlo apmokestinti raudoną mėsą ir perdirbtus jos gaminius. Lietuvoje į šį siūlymą žvelgiama skeptiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiek parduotuvėse kalbinti pirkėjai, tiek sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad pakilusios kainos nepakeistų mitybos įpročių ir sukeltų pasipiktinimą. Vis dėlto mitybos specialistė Jelena Tulčina pritaria, kad lietuvių mitybos įpročiai yra problemiški, o ir visuomenės švietimui šiuo klausimu reikėtų skirti daugiau dėmesio.

Statistikos departamento duomenimis, statistinis lietuvis per metus suvartoja maždaug 65 kilogramus mėsos, daugiausia kiaulienos ir paukštienos.

Anot medikės, dažnai valgant perdirbtus mėsos gaminius galima susirgti ne tik vėžiu ar širdies ligomis, nes negalavimų gali būti ir kur kas daugiau.

Problemiški lietuvių mitybos įpročiai

Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be kiaulienos. Būtent ši mėsa ir jos gaminiai populiariausi Lietuvoje. Mitybos specialistė sako, kad lietuvių mitybos įpročiai gan problemiški, o tai dažniausiai susiję būtent su raudonos mėsos ir perdirbtų jos gaminių vartojimu.

„Labai geras pavyzdys yra dramblys. Jis valgo augalus, tuštinasi kas 15 minučių ir kadangi jo išmatos nelipnios, iš jų daromas popierius. O mūsų? Pasituštini ir reikia šepečio valyti. Tai reikia pagalvoti, kaip tos išmatos prilimpa prie žarnyno sienelių, prie tų kišenių, dėl ko atsiranda divertikulai, tokie maišeliai, kuriuose visą laiką tos išmatos laikosi ir paskui per ploną žarnyno sienelę tie toksinai patenka į kraują.

Raudoną mėsą, tai yra jautieną, kiaulieną, avieną ir perdirbtus mėsos gaminius, siūloma apmokestinti. Naują tyrimą atlikę Jungtinės Karalystės ir Amerikos mokslininkai teigia, kad tai sumažintų mėsos vartojimą, o kartu ir apie 200 tūkstančių mirčių nuo vėžio, širdies ligų ir diabeto“, – aiškina J.Tulčina.

Skirtingose šalyse mėsos mokestis būtų nevienodas

Jei tai būtų įgyvendinta, mėsos mokesčio dydis įvairiose šalyse skirtųsi. Raudona mėsa ir perdirbti jos gaminiai labiausiai brangtų tose šalyse, kur šių produktų paklausa itin didelė. Pavyzdžiui, Amerikoje raudona mėsa kainuotų 34 procentais daugiau, o perdirbtų mėsos produktų kaina pakiltų net 163 procentais. Pakalbinti lietuviai tokius mokslininkų siūlymus vertina skeptiškai.

„Manau, kad viskas, kas kelia kainas dirbtinai, nėra gerai, nes tai nėra natūralu. Kiekviename produkte galima rasti kažkokių tai neigiamų ar negerų dalykų. Visą tai apmokestinti – tai tik dar vienas būdas tiesiog pasipinigauti“, – pakomentavo praeivis.

Kita šalies gyventoja prisipažino, kad perka mėsos gaminius, tačiau jeigu jie pabrangtų, galbūt jų vartotų mažiau.

„Aš nemanau, kad tai ką nors pakeis, tikrai nemanau. Labai daug ką lemia, kur ta mėsa yra parduodama, pavyzdžiui, turguje ar parduotuvėje, jos kilmės šalis ir kaip ji yra patiekta“, – pasidalino nuomone dar vienas lietuvis.

Mano, kad apmokestinimas nepakeis žmonių įpročių

Prekiaujantieji mėsos produktais taip pat mano, kad mėsos apmokestinimas nepakeistų žmonių įpročių.

„Aš manau, kad tie, kas pirko tą mėsą, kadangi ji tikrai čia nėra labai jau pigi pas mus, tai tie ir pirks. Tie, kurie pirkdavo daug rečiau, tai galbūt atsižvelgs į tą kainą ir tai galbūt kiek nors sumažins mėsos vartojimą. Kainos pas mus visą laiką kyla, bet vis tiek be mėsos mes neįsivaizduojame savo stalo“, – teigia prekybininkė Asta.

Dar vieno prekybininko Mykolo Lučiūno manymu: „Mokesčiais neišspręsi problemų tikrai. Geriau žiūrėtų į kaimynines valstybes ir rinktųsi mažesnį PVM mokestį, ar kažką, kad žmonės tiesiog galėtų rinktis geresnį produktą ir taip reguliuoti savo norą pirkti geresnės kokybės gaminius“.

Padidėja ligų rizika

Mitybos specialistė sako, kad valgydami raudoną mėsą ar perdirbtus mėsos gaminius rizikuojame susirgti ne tik vėžiu ar širdies ligomis. Galimų negalavimų spektras gali būti kur kas platesnis.

„Kasa turi suvirškinti, o skrandis taip pat. Paskui organai filtrai, tokie kaip kepenys ir inkstai, yra pakankamai stiprūs, kad išvalytų viską iš kraujo. Tas kraujas juk teka iš žarnyno ir virškinamo trakto į kepenis ir inkstus, valosi. Tai visos išsivysčiusios odos ligos, tokios kaip žvynelinė ar opiniai dermatitai, parodo, kas dedasi su organais, turinčiais valyti organizmą“, – pabrėžia J.Tulčina.

Sveikatos apsaugos ministras nepritaria mėsos apmokestinimui

A.Veryga sutinka, kad reikėtų susirūpinti žmonių mitybos įpročiais, tačiau mėsos apmokestinimui nepritaria.

„Yra ir kitų variantų – tai ne tik mokesčiais spręsti, bet didinti ir visuomenės sąmoningumą, nes čia skirtingai nei su tomis medžiagomis, kurios priklausomybę sukelia, mėsa juk jos nesukelia ir jos vartojimas priklauso nuo tam tikrų nuostatų, nuo sąmoningumo, supratimo, kaip reikėtų maitintis“, – atkreipia dėmesį jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Sandra Kindiuk
(7)
(14)
(-7)

Komentarai (11)