Nesveikas maistas kamuoja širdį - štai kokios ligos gali pulti, jei nesveikai maitinatės  ()

Mūsų širdis džiaugiasi sveiku maistu. Ekspertai rekomenduoja pirmiausia rinktis Viduržemio jūros regiono virtuvę, kad išsaugotume stiprią širdį. Nesveikas maistas per daugybę metų gali susargdinti svarbiausią mūsų organą. Trys širdies ligos neabejotinai priklauso nuo maisto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antsvoris skatina prieširdžių virpėjimą

Prieširdžių virpėjimas nėra retas reiškinys. Pagal statistiką, vien Vokietijoje jį patiria 1,8 milijono žmonių. O į šį širdies ritmo sutrikimą reikėtų žiūrėti rimtai. Pasikartojantys širdies klupčiojimais ir pagreitėjęs plakimas didina insulto, infarkto ir širdies nepakankamumo pavojų.

Šių širdies elektrinių impulsų sutrikimų priežastis dažniausiai būna širdies raumens audinio uždegimai ir susidarę randai. Jie gali atsirasti ne tik dėl kitų (širdies) ligų ir paveldimumo, bet ir dėl nesveiko gyvenimo būdo.

Todėl sveika mityba yra svarbiausia sąlyga, siekiant išvengti prieširdžių virpėjimo. Subalansuotas maistas su daugybe šviežių komponentų mažina tokius rizikos veiksnius kaip aukštas kraujospūdis, antsvoris, diabetas. Tyrimai atskleidė, kad didelį antsvorį turintys pacientai, kurie numetė 10–15 kilogramų, akivaizdžiai rečiau patiria prieširdžių virpėjimą lyginant su tais, kurie nesumažino savo kūno svorio.

Koronarinė širdies liga būna širdies infarkto pranašas

Netinkama mityba skatina ne tik prieširdžių virpėjimą, bet ir koronarinę širdies ligą. Tai yra koronarinių kraujagyslių, kurios aprūpina širdį deguonimi ir maisto medžiagomis, susirgimas (Vokietijoje ji diagnozuota 2,5 milijonams moterų ir 3,5 milijonams vyrų).

Pirmas koronarinės širdies ligos požymis yra nuosėdos širdies kraujagyslėse, vadinamos plokštelėmis. Medikai tokiais atvejais kalba apie arterijų aterosklerozę. Ar ji nulems širdies infarktą ateityje, priklauso nuo įvairių veiksnių. Jei žmogus negali pakeisti savo amžiaus ir genetinių veiksnių, tai pasirinkti sveiką gyvenimo stilių, kad sumažintų riziką, tikrai nėra per sunku.

Įsidėmėkite, kad rimtą pavojų širdžiai kelia:

  • antsvoris,
  • judėjimo stoka,
  • diabetas,
  • riebalų apykaitos sutrikimai,
  • aukštas kraujospūdis,
  • rūkymas,
  • stresas.

Nesveika mityba, daug greito maisto produktų, riebalų, cukraus ir druskos, daug mėsos, mažai vaisių ir daržovių didina šiuos rizikos veiksnius ir tikimybę susirgti koronarine širdies liga. Kai širdies kraujagyslėms nuolat tenka kenksmingi poveikiai, dėl uždegiminių reakcijų ir aterosklerotinių nuosėdų vis labiau praranda savo elastingumą ir susiaurėja.

Kai nuo plokštelių atsiranda įtrūkimai kraujagyslės sienelės vidinėje pusėje susidaro randai. Gali susiformuoti iš gyvybei pavojingi krešuliai. Kai kraujagyslė pavojingai susiaurėja, pasekmė būna širdies infarktas. Širdies raumuo apmiršta, nes dėl užkimštos kraujagyslės jau nebegali būti gerai aprūpintas deguonimi ir maistingosiomis medžiagomis.

Viduržemio jūros regiono virtuvė stiprina širdį

Į Viduržemio jūros virtuvę orientuota mityba gali apsaugoti širdį. Daržovės, salotos, viso grūdo produktai, švieži žalumynai, riešutai ir vaisiai stiprina kraujagyslės. Mėsą reikėtų valgyti rečiau, dažniau rinktis žuvį.

Vietoj sviesto, margarino, grietinės ir kitų gyvulinės ,kilmės riebalų naudokite augalinį aliejų, pavyzdžiui, alyvų. Rūkymas smarkiai kenkia širdžiai. Tyrimai parodė, kad žmonės, kurie išgyveno po širdies infarkto ir perėjo prie Viduržemio jūros regiono virtuvės, sugebėjo 50 proc. sumažinti riziką patirti antrą infarktą.

Šaltinis: T-online.de.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()