7 įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2019-01-07)  ()

1: Koreguojame evoliuciją;

2: Hayabusa2 iššūkiai;

3: Dirbtino intelekto įgarsinimas;

4: Nefritinis zuikis nematomoje Mėnulio pusėje;

5: Kubos „garsinės atakos“ atgarsiai;

6: 1 iš 2 gyvybės hipotezių;

7: Nauji Ultima Thule horizontai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-01-07 7 įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2019-01-07)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Mokslininkai ištaisė svarbią fotosintezės klaidą – augalų derlingumas išaugo 40%

Mokslininkai ištaisė fotosintezės klaidą ir pakeistų augalų produktyvumas išaugo 40 procentų, lygiant su laukiniais giminaičiais – tai galėtų padėti suteikti pakankamai žmonių dar 200 milijonams žmonių, nedidinant žemės ūkio plotų.
Kol kas tai išbandyta tik su tabaku, tad iki patekimo į maisto grandinę dar toli. Tačiau tai yra neįtikėtinai perspektyvus pirmasis žingsnis.
Ištaisytoji klaida yra fotosintezės stadijoje, vadinamoje fotorespiracija. Fotorespiracijos metu, maždaug 20% atvejų ribulozės-1,5-bisfosfat carboksilaz-oksigenazė (RuBisCO) panaudoja deguonį, o ne anglies dvideginį. Taip ne tik be reikalo švaistomi ištekliai, bet ir susidaro glikoliatai ir amoniakas, du nuodingi komponentai, su kuriais reikia susidoroti, kol jie nepridarė daug žalos.

www.sciencealert.comtechnologijos.lt

2:
  Japonijos asteroido misijos laukia „kvapą gniaužiantis“ nusileidimas

Ryugu asteroidas, į kurį Hayabusa2 nusitaikė, pasirodė nelabai tinkamas tyrimams. Tačiau Hayabusa2 inžinieriai pateikė naują drąsų nusileidimo planą.

www.sciencemag.orgtechnologijos.lt

3:
  Dirbtinis intelektas smegenų aktyvumą pavertė kalba

Daugelio paralyžiuotų ir negalinčių kalbėti žmonių signalai, kuriais jie ką nors norėtų pasakyti, slepiasi smegenyse. Tiesiogiai jų dešifruoti kol kas nėra pavykę niekam. Tačiau trims tyrėjų komandoms neseniai pavyko duomenis, gautus į smegenis implantuotais elektrodais, paversti kompiuteriu generuojama kalba. Naudodamiesi neurotinklų kompiuteriniais modeliais, jie rekonstravo žodžius ir sakinius, kurie kartais būdavo suprantami klausytojams.
Nė vienai grupei nepavyko atkurti kalbos, kurią žmogus tik įsivaizdavo. Tyrėjai stebėjo smegenų dalis, kai žmonės skaitydavo balsu, nebyliai kalbėdavo, ar klausydavosi įrašų. Bet tai, kad rekonstruota kalba yra suprantama, „iš tiesų jaudina,“ sako Stephanie Martin, neuroinžinierė iš Ženevos universiteto Šveicarijoje, kuri su naujais projektais nebuvo susijusi.
Netekusieji gebėjimo kalbėti po insulto ar dėl ligos, gali akimis ar kitais smulkiais judesiais kontroliuoti kursorių ar pasirinkti ekrane matomas raides. Bet jei smegenų ir kompiuterio sąsaja galėtų atkurti kalbą tiesiogiai, ligoniai galėtų, pavyzdžiui, kontroliuoti intonaciją ir dalyvauti pokalbyje tiesiogiai.

www.sciencemag.org

4:
  Kinijos zondas su mėnuleigiu pirmąkart nusileido nematomoje Mėnulio pusėje (Video)

Kinijos kosminis zondas su mėnuleigiu „Chang'e 4“ ketvirtadienį nusileido iš Žemės nematomoje Mėnulio pusėje ir tapo pirmuoju tai padariusiu aparatu, paskelbė valstybinė Kinijos televizija CCTV.

www.sciencealert.comtechnologijos.lt

5:
  Mokslininkai pateikė itin paprastą Kubos „garsinės atakos“ paaiškinimą


Prieš daugiau nei du metus JAV ambasadoje Kuboje užfiksuoti garsai, visą šį laiką kėlė nerimą.
Išgirdę šį aukštą ir nuolatinį tratėjimą, daugiau nei 20 JAV diplomatų pasijuto blogai ir patyrė įvairiausius paslaptingus simptomus, tarp kurių galvos, ausų skausmas, svaigimą, pykinimą ir klausos praradimą.
Įvykis buvo pavadintas „garsine ataka“ ir tyrėjai įtaria, kad ji galėjo būti įvykdyta kokiais nors ultragarsiniais ginklais.
Tačiau gali būti, kad šis įrašas tyrėjus nuvedė klaidingu taku. Dviejų mokslininkų atlikta analizė rodo, kad keisti garsai – ne kas kita, o svirplių čirpimas.
Alexander Stubbs iš Kalifornijos universiteto Berklyje ir Fernando Montealegre-Z iš Linkolno universiteto Anglijoje teigimu, garsus skleidė Indijos trumpauodegis svirplys (Anurogryllus celerinictus), per poravimosi sezoną garsėjantis ausį rėžiančiu čirpimu.
Palyginus keistojo garso įrašus su įprastu svirplių čirpimu, garsai atitiko „smulkiausias detales“, buvo to paties garso ir pulsavimo dažnio.
Vienintelius skirtumus buvo lengva paaiškinti: diplomatai garsą įrašinėjo namie, kai biologai svirplius paprastai įrašinėja lauke.
Tai nereiškia, kad garsinės atakos nebuvo, ar kad diplomatų simptomai buvo visiškai psichosomatinės kilmės. Galėjo būti kažkoks kitoks poveikis, sukėlęs visą šį įvykį, bet įraše užfiksuoti garsai tikriausiai maža bendro su tuo teturėjo.
Nors svirpliai nuolatinėmis šaižiomis trelėmis tikrai gali gerokai trukdyti, žmonėms kokios nors žalos padaryti jie negali.

www.sciencealert.comtechnologijos.lt

6:
  Naujas eksperimentas patvirtina vieną iš 2 gyvybės atsiradimo Žemėje hipotezių

Paskelbti eksperimentų rezultatai, rodantys, kad hipotezė apie gyvybės atsiradimą iš asteroidų ir kometų atneštų organinių medžiagų yra gana tikėtina.

phys.orgtechnologijos.lt

7:
  NASA Naujuosius metus pažymėjo istorinis įvykis: „New Horizons“ praskriejo pro tolimiausią žmonių tyrinėtą Saulės sistemos objektą (Video)

JAV kosmoso agentūra NASA antradienį pasveikino Naujuosius metus istoriniu praskriejimu pro tolimiausią ir galbūt seniausią kada nors žmonių tyrinėtą Saulės sistemos objektą – mažyti tolimą asteroidą, pramintą „Ultima Thule“.

science.nasa.govtechnologijos.lt


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: