Ar žinote, kiek vaikų galite susilaukti per visą savo gyvenimą? Maroko sultonui nepasirodė per daug 1000 vaikų, bet tokie pasiekimai - ne kiekvienam  ()

Dauguma mūsų turi vieną-du vaikus. Pasitaiko ir daugiavaikių šeimų, bet jos gerokai retesnės. O ar kada susimąstėte, kiek galėtumėte susilaukti vaikų per visą savo gyvenimą, jeigu nesisaugotumėte neplanuotų nėštumų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai daugiausiai vaikų į pasaulį paleidusiu tėvu laikomas Mula Izmailas ibn Šarifas. Sakoma, kad šis brutalus Maroko Alauitų dinastijos Maroke sultonas, šalį valdęs 1672–1727 metais, turėjo bent 1 tūkst. 171 vaiką.

Bet jis ne vienintelis naudojo savo galią, kad permiegotų su bet kuria moterimi, nepriklausomai nuo jos norų. Kiti valdovai, tokie, kaip Saksonijos kurfiurstas bei Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Augustas II ar mongolų vadas Čingischanas irgi turėjo šimtus palikuonių.

Mokslininkus jau seniai domina klausimas, o kiek gi vaikų apskritai gali susilaukti vienas žmogus per visą savo gyvenimą?

Moterys gali gimdyti maždaug pusę savo gyvenimo, suteikdamos gyvybę apytiksliai kas metus. Tad nenuostabu, kad moterys gali turėti gerokai mažiau vaikų, nei vyrai.

Vieno tyrimo metu buvo apytiksliai paskaičiuota, kad per savo gyvenimą moteris gali pastoti apie 15 kartų. Priklausomai nuo to, kelis vaikus po kiekvieno nėštumo ji pagimdo, kiekviena moteris gali turėti apie 15-30 vaikų.

Tiesa, pati vaisingiausia moteris, kaip rodo Guinnesso rekordų knyga, buvo XVIII amžiuje Rusijoje gyvenusio valstiečio Feodoro Vasiljevo žmona, kurios vardas, deja, nebežinomas. Teigiama, kad per savo gyvenimą moteris pagimdė 69 vaikus, būdama 27 kartus nėščia. Moteriai tai daug, bet, palyginti su minėtuoju Mula Izmailu ibn Šarifu, turėjusi 4 žmonas ir 500 haremo sugulovių, tai yra niekis.

Bet kai kurių veiksnių negali kontroliuoti net ir sultonas. Pvz., to, kad vyro spermatozoidai jam senstant tampa mažiau judrūs, o spermos kokybė prastėja. Tiesą sakant, vyrų, perkopusių 50 metų, vaisingumas sumažėja 35 proc., palyginti su trisdešimtmečiais. Štai kodėl ilgainiui sumažėja tikimybė susilaukti vaikų.

Maroko sultonas daugumos vaikų susilaukė būdamas ganėtinai jaunas. Taigi būdamas 57 metų jis jau turėjo 1 tūkst. 171 vaiką.

Kalbama, kad anksčiau minėtasis Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Augustas II su meilužėmis susilaukė 370 vaikų.

O štai Čingischanas, XIII amžiuje užkariavęs didžiulius Azijos plotus, turėjo apie 1000-2000 vaikų. Tiesą sakant, pagal Y chromosomų pėdsakus mokslininkai suskaičiavo, kad apie 16 mln. šiandien Čingischano užkariautose teritorijose gyvenančių žmonių gali būti jo arba artimų jo giminaičių palikuoniai.

Bet ar kuris iš šių vyrų vaikų turėjo tiek, kiek maksimaliai jų gali turėti vienas žmogus?

Paaiškėjo, kad Mula Izmailas vaikų susilaukė tik per 32 savo gyvenimo metus. Taigi jis galėjo turėti šimtais vaikų daugiau. Žinoma, ir tai, kiek jis jų turėjo, yra daug, palyginti su šių dienų vyrais. Patys produktyviausi šiandieniniai vyrai gali susilaukti iki maždaug 200 vaikų.

Parengta pagal „Business Insider“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(9)
(5)

Komentarai ()