Palietus metalinius daiktus ar kai kuriuos žmones trenkia elektra: kodėl taip nutinka ir kaip to išvengti?  ()

Ar pastebėjote, kad šaltuoju metų laiku padaugėja silpnų, bet vis dėlto krūptelėti priverčiančių elektros smūgių – palietus metalinę durų rankeną, vilnonį megztinį ar kitą žmogų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įsielektrina plaukai, kartais net girdisi lengvas elektros srovės traškėjimas, kai maunatės drabužius, o pasisveikinus su kolega abu staiga atitraukiate rankas, nes pajuntate dilgtelėjimą.

Kodėl taip nutinka ir kaip to išvengti?

Elektros smūgį patiriame, kai iš karto išsikrauna susikaupusi statinė energija. „Taip dažnai nutinka, kai einame kilimu ar grindimis ir batų paduose atsiranda statinis krūvis“, – aiškina konsultacinės įmonės, kuri siekia apsaugoti nuo galimo statinio krūvio žalos pramonėje, vadovas daktaras Jeremy‘is Smallwoodas.

Arba pakanka paliesti gerą laidininką, kuris gali perimti krūvį iš jūsų kūno. Metalai – įprasčiausi elektros laidininkai.

„Jei statinis krūvis niekur neperkeliamas, ant kūno susikaupia potencialios energijos perteklius. Tada ką nors palietus, įvyksta statinis elektros smūgis“, – sako J. Smallwoodas.

Šiltu oru statinius smūgius patiriame retai, nes ore esanti drėgmė suformuoja plonytį sluoksnį ant mus supančių objektų paviršiaus, o jis sulaiko statinį krūvį, kai vieni kitus paliečiame. O žiemą, kai sausa ir šalta, statinis krūvis lieka ant mūsų, rašoma dailymail.co.uk.

Daugybė daiktų didina statinio krūvio riziką – pavyzdžiui, batai. Šiais laikais dauguma batų yra ne odiniais, o plastmasiniais ar guminiais padais – šios medžiagos sulaiko statinį krūvį ir neleidžia jam pereiti į žemę. Amerikoje ligoninių personalui draudžiama avėti avalynę guminiais padais, nes baiminamasi, kad statinė įkrova gali trikdyti elektroninių prietaisų veiklą.

Įkrovos būna ir drabužiuose. Natūralūs audiniai – vilna, medvilnė, linas – pagamina mažiau statinės įkrovos nei sintetiniai audiniai, pvz., poliesteris.

„Sintetiniai audiniai – prasti elektros laidininkai, kadangi juose maža drėgmės, taigi susikaupia daugiau statinio krūvio“, – aiškino Niukaslo universiteto mokslininkas, daktaras Altonas Horsfallas.

Rizika gauti statinį elektros smūgį padidėja, kai ir oras, ir mūsų oda sausa, taigi specialistai pataria drėkinti – sako, kad papurškus ant palaidinės šiek tiek vandens, sumažėja statinė įkrova.

Statinis elektros smūgis tikėtina ir po ilgos kelionės, kai paliečiate metalines duris. Kodėl? Todėl kad statinę elektros iškrovą sukuria dviejų skirtingų medžiagų susilietimas.

Įprastai objektai neturi nei teigiamų, nei neigiamų dalelių pertekliaus, juose vyrauja balansas.

„Bet susilietus dviem medžiagoms, dalis elektronų (neigiamai įkrautų dalelių) pereina iš vienos į kitą“, – aiškina A. Horsfallas.

Kai sėdite automobilyje, drabužiai trinasi į sėdynę ir ant kūno kaupiasi statinis krūvis. Iš automobilio išlipate kartu su statiniu krūviu, tada paliečiate metalines automobilio dureles ir pajuntate statinį smūgį.

„To išvengsite, jei išlipdami iš automobilio laikysitės metalinio durelių krašto arba prieš liesdami metalines dureles paliesite stiklą“, – teigė J. Smallwoodas.

Kasdieniame gyvenime – nemažai situacijų, kai sukaupiame statinį krūvį. Tarkime, prekybos centre ant metalinių vežimėlio ratukų arba ant kilimu išklotų parduotuvės grindų gali susikaupti statinis elektros krūvis.

„Jei nenorite elektros srovele nupurtyti kito žmogaus, laikykite raktą ir palieskite kokį nors metalinį daiktą, kad įvyktų statinė iškrova“, – pataria J. Smallwoodas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(12)
(0)

Komentarai ()