Kinijos mokslas ir kaliniai: skelbiamos skandalingos ataskaitos, kas slapta vyksta šioje šalyje  (6)

Šiuo metu Kinija yra biomedicininių tyrimų „laukiniai vakarai“. Ne itin suvaržyti griežtomis reguliacijomis ir dosniai maitinami pinigais, Kinijos mokslininkai paskutinius metus turėjo daug vietos įvairiems proveržiams, keliams ir klystkeliams. Pastarieji gali gana brangiai kainuoti, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei Kinijoje sulaukiate organo transplanto, egzistuoja tikimybė, kad jis buvo paimtas iš nuteistojo, rašoma portalo straipsnyje. Ten pat teigiama, kad daugelis Kinijos kalinių yra ne žudikai ar smurtiniai nusikaltėliai, bet „sąžinės kaliniai“ – pavyzdžiui, „Falun Gong“ meditacinės sistemos praktikai ar politiniai kaliniai, įkalinti už savo įsitikinimus.

Žinoma, Kinijos valdžia griežtai neigia kalinių – kaip priverstinių donorų – buvimo faktą, vadindama tai sensacingu melu ir piktu šmeižtu. Tačiau naujojoje „BMJ Open“ ataskaitoje teigiama, kad tokia šiurpi praktika šiais laikais vis dar gali būti naudojama. Dėl to jie ragina atsiimti daugiau nei 400 mokslinių publikacijų, susijusių su transplantacija – nes duomenys buvo gauti neetišku būdu. Jie taip pat ragina žurnalus ir mokslininkus griežčiau laikytis etikos gairių, uždraudžiant skelbti tyrimus, kuriems organai buvo gauti abejotinais būdais.

Macquarie universiteto (Australija) tyrėjų komanda surinko 445 anglų kalba paskelbtus tyrimus, kuriuos atliko Kinijos mokslininkai – iš viso tai apima 85 477 transplantacijoms skirtus organus. Tik 63 dokumentuose – taigi, tik 14 proc. – buvo pateikta informacija apie organų šaltinį, o 99 proc. nepatvirtino, kad donorai sutikimą transplantacijai davė.

Iki 192 straipsnių – 43 proc. – buvo nurodyta, kad „vieninteliai transplantacijai prieinami organai“ buvo paimti iš nuteistųjų.

Nors tyrimo metu nerasta naujų tiesioginių organų grobimo įrodymų, Kinijos praktika tokiu būdu gauti organus transplantacijoms yra gana nusistovėjusi ir kelia nemažai abejonių dėl pažadų visa tai reformuoti, rašo „Science Alert“. 2006 m. „Kilgour – Matas“ ataskaitoje teigiama, kad Kinijos mokslininkai slaptai prievartiniu būdu imdavo organus iš praktikuojančių „Falun Gong“ – persekiojamos mažumos, kuri vadovaujasi dvasine praktika, derinančia meditaciją, qigong pratimus ir moralinę filosofiją, pagrįstą užuojauta.

„Remiantis tuo, ką dabar žinome, turime priimti liūdną išvadą – kaltinimai yra pagrįsti, – rašoma minėtoje ataskaitoje. – Tikime, kad stambaus masto priverstinė donorystė iš „Falun Gong“ narių buvo praktikuojama tiek anksčiau, tiek tebetaikoma šiandien“.

Daugelyje ataskaitos vietų minimi buvę politiniai kaliniai, kalbantys apie įtartiną elgesį darbo stovyklose, kuriose, teigiama, kad vyksta priverstinis organų ėmimas.

„Medicininiam mūsų patikrinimui buvo pakviesti keli daktarai. Kai išgirdome tai, buvome labai sutrikę, – pasakoja vienas „Falun Gong“ narys. – Darbuotojai mus mušdavo ir keikdavo, kiekviena proga mus kankindavo. Kaip galėjo nutikti, kad tokie būtų panorėję, jog mums būtų atliekamas medicininis patikrinimas? Vertinant iš dabartinių pozicijų – mes jiems visiškai nerūpėjome, jie tiesiog ieškojo transplantacijai tinkamų organų“.

„BMJ Open“ raginimas atsiimti tyrimus yra beprecedentis – o kartu tai yra ir pirmasis tyrimas, kuriame buvo išnagrinėta, ar moksliniai žurnalai atsižvelgia į tarptautinį organų transplantacijos etikos standartą – ko daugeliu atvejų akivaizdžiai nebuvo.

„Iš tiesų Kinijos tyrimų lyderiams neegzistuoja jokio spaudimo, kad jie būtų skaidresni, – „The Guardian“ sako vyriausioji tyrėja Wendy Rogers. – Atrodo, kad visi sako – tai ne mūsų darbas. Bet visapasaulinė tyla šiuo barbarišku klausimu galų gale turi liautis“.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (6)