Ateina nauja era kosmonautikoje - pirmieji privatūs pilotuojami kosmoso skrydžiai: kas ir kada planuojama, kada turėtų įvykti (Video)  ()

Ne viena kompanija šiuo metu vysto kosminių skrydžių pajėgumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiausiai pasiekusi, žinoma, kol kas yra SpaceX, kurios darbuotojai praeitą savaitę sėkmingai išbandė naujoviškus Raptor variklius, skirtus erdvėlaiviui Starship.

Paties Starship bandomieji skrydžiai vis dar planuojami šių metų viduryje. Pirmasis Starship skrydis su įgula kol kas numatytas 2023 metais, kai keletas keleivių – japonų milijardierius dizaineris Jusaku Maezava ir grupė menininkų – nuskris iki Mėnulio ir atgal. Gali būti, kad sėkmingai vykstantys bandymai leis paankstinti ir šio skrydžio datą, bet kol kas tai lieka tik spekuliacijomis.

Artimesnėje perspektyvoje SpaceX jau kovo 2 dieną turėtų išbandyti Crew Dragon įgulos kapsulę bandomajame skrydyje į Tarptautinę kosminę stotį. Jei šis skrydis, kol kas be įgulos, bus sėkmingas, pirmieji žmonių skrydžiai į kosmosą iš JAV teritorijos po aštuonerių metų pertraukos gali įvykti jau šią vasarą.

Kitos kompanijos, Virgin Galactic, vadovas Richardas Bransonas pažadėjo, kad dar šiemet savo kompanijos erdvėlaiviu pakils į kosmosą. Jis norėtų tą padaryti per Apollo astronautų išsilaipinimo Mėnulyje penkiasdešimtąsias metines liepos 20 dieną.

Pernai gruodį kompanijos erdvėlaivis SpaceShipTwo bandomojo skrydžio metu pakilo 80 km virš Žemės paviršiaus – šiek tiek mažiau, nei oficiali kosmoso riba 100 km aukštyje.

Virgin Galactic, kaip ir dar viena kompanija Blue Origin, planuoja siūlyti kosmoso turizmo skrydžius – trumpus skrydžius į didesnį nei 100 km aukštį, kurio metu erdvėlaivis nepasiekia orbitinio greičio – tūkstančiams klientų jau artimiausiais metais. Toks verslo modelis turėtų leisti šioms kompanijoms toliau vystyti kosmines technologijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()