Ar nulupę bananą nusiplaunate rankas? Tai ekspertai pataria padaryti iš karto  ()

Bananai yra vienas mėgstamiausių ir populiariausių užkandžių. Vis dėlto ekspertai pataria su jais elgtis atsargiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie lenkti vaisiai pas mus neauga. Į Europą jie daugiausia importuojami iš Centrinės ir Pietų Amerikos, kur yra auginami milžiniškose plantacijose. Jų auginimas karštuose kraštuose susijęs su įvairiomis problemomis. Valstiečiai naudoja daug chemijos, kad įveiktų kenkėjus ir augalų ligas. Tai kenkia ne tik aplinkai ir plantacijų darbininkų sveikatai – cheminių medžiagų lieka ir ant bananų.

„Tyrimai parodė, kad ant bananų žievės lieka augalų apsaugos nuo kenkėjų priemonių pėdsakų, – aiškina mitybos ekspertė Sabine Hülsmann iš Bavarijos vartotojų centro. – Patys vaisiai didelio pavojaus nekelia, nes po žieve randama mažai pesticidų.“

Po derliaus nuėmimo bananai apdorojami dar kartą. Jie išpurškiami priemonėmis nuo pelėsio, vadinamaisiais fungicidais. Šie nuodai turi apsaugoti vaisius, kad jie transportuojami nesupūtų ir nesupelytų.

„Nulupus bananą būtinai reikia nusiplauti rankas, – įspėja vokiečių ekspertė S. Hülsmann. – Vaikams į rankas reikėtų duoti tik nuluptą bananą.“ Ekologiškai išauginti bananai būna mažiau išpurkšti, bet jie kainuoja brangiau.

Figūra besirūpinantys žmonės paprastai niekina bananus dėl juose esančio didelio cukraus kiekio. Ir visai be reikalo. Mat šiuose vaisiuose yra naudingų medžiagų, pirmiausia vitamino B6 ir kalio. Kalis laikomas svarbiausiu elektrolitu žmogaus kūne. Jis reikalingas raumenų darbui ir širdies funkcijai. Dėl to bananai yra puikus užkandis sportininkams.

Šaltinis: Stern.de

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(24)
(3)
(21)

Komentarai ()