Bauginantys tyrimo rezultatai: lašišos mėsoje surasta 81 rūšies vaistų, kokaino, asmeninės higienos priemonių bei kitų cheminių medžiagų  ()

Lašiša yra laikoma vienu sveikiausių maisto rūšių dėl joje esančios omega-3 riebalų, baltymų ir riebalų rūgščių gausos. Tačiau jeigu lašiša buvo pagauta Puget Sound sąsiauryje (JAV), patartume pamąstyti, ar verta valgyti tokią žuvį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot neseniai atlikto tyrimo, Puget Sound sąsiauryje pagautos lašišos mėsoje buvo rasta net 81 rūšies vaistų, asmeninės higienos priemonių bei kitų cheminių medžiagų.

Tarp rastų vaistų yra fluoksetinas, ibuprofenas, difenhidraminas, atorvastatinas ir netgi kokainas! Manoma, kad šių medžiagų kiekis lašišoje toks didelis, nes žmonės šioje vietovėje naudoja daugiau minėtų vaistų bei narkotinių medžiagų, arba tiesiog dėl to, kad vietiniai vandens valymo įrenginiai nesugeba tinkamai išvalyti vandens. Dar viena teorija beda pirštu į nesandarius fekalijų rezervuarus.

Sietlo šiaurinės žvejybos mokslo centro aplinkosaugos toksikologas Jimas Meadoras sako, kad nuotekų koncentracija yra žymiai didesnė, nei manyta anksčiau. Anot jo, buvo išanalizuota 150 medžiagų ir 61 procentas jų buvo aptikta nuotekose, kurios keliauja į upės žiotis.

Tyrimui atlikti pavyzdžiai buvo renkami dvi dienas ir buvo ištirti tiek migruojantys karališkųjų lašišų jaunikliai, tiek vietinės siauragalvės plernės. Minėtos medžiagos buvo rastos ne tik žuvų audiniuose, bet ir pačiame vandenyje. Tyrimo autoriai taip pat nurodo, kad šių medžiagų kiekiai yra dar didesni prie nuotekų ištekėjimo vietų bei giliuose vandenyse.

Įdomu tai, kad mokslininkai nepergyvena dėl to, kokią įtaką žuvyje randamos pavojingos medžiagos turės žmonių sveikatai. Jie labiau sunerimę dėl šių medžiagų įtakos gyvūnijos pasauliui. Štai dar vienas J. Meadoro neseniai atliktas tyrimas parodė, kad karališkųjų lašišų mirštamumas užterštame Puget Sound sąsiaurio vandenyje yra dvigubai didesnis nei kitur.

Žinoma, tai verčia nerimauti, tačiau nevertėtų tikėtis, kad vandens užterštumas šioje vietoje artimiausiu metu sumažės. Anot kito tyrimo, kasmet į Pugen Sound vandenis patenka apie 44 tonos vaistų bei kitų cheminių medžiagų.

Kaip ir klimato atšilimas bei plastiko tarša, tai yra žmogaus sukeltas padarinys, todėl būtinas žmonių įsikišimas, kad būtų išspręsta ši problema.

Parengta pagal My Science Academy

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(6)
(13)

Komentarai ()