Karalienė net ir skruzdelyne yra karalienė: ištyrė, kaip stipriai skiriasi paprastos skruzdėlės gyvenimas nuo karalienės  ()

Ugninių skruzdėlių karalienė yra tikra miegalė – ji panyra į ilgą ir nerūpestingą miegą, kuris trunka apie 9 valandas per dieną. Tai ženkliai skiriasi nuo skruzdėlių darbininkių, kurios miega perpus mažiau ir yra priverstos tai daryti neįprastu būdu – numigdamos labai trumpai ir tai darydamos šimtus kartų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad nestebina tai, kad skruzdėlių karalienių gyvenimo trukmė skaičiuojama metais, o skruzdėlių darbininkių – tik mėnesiais.

Tai taip pat padeda užtikrinti, kad pakankamai daug skruzdėlių yra pabudusios bet kuriuo paros metu ir pasiruošusios dirbti bei ginti savo koloniją nuo potencialių priešų.

Deby Cassill iš Pietų Floridos universiteto (JAV) kartu su savo kolegomis Skye Brown ir Devon Swick iš to paties universiteto – bei George'as Yanevas iš Teksaso universiteto – nusprendė ištirti ugninių skruzdėlių (Solenopsis invicta) miego cikliškumus. D.Cassill sako, kad ji tiesiog nusprendė patikrinti, kaip ilgai miega ugninių skruzdėlių karalienės.

Ji kartu su kolegomis augino ugninių skruzdėlių koloniją savo laboratorijoje ir sukūrė dirbtinę kamerą su trimis skruzdelėmis karalienėmis, 30 skruzdėlių darbininkių ir 30 didelių lervų. Šią kamerą jie uždengė stikline danga, dėl ko mokslininkai stebimąsias galėjo nepertraukiamai filmuoti.

Kadangi ugninės skruzdėlės gyvena po žeme, mokslininkai tikėjosi, kad jų miego cikliškumo nenulems šviesieji ir tamsieji ciklai. O būtent taip ir buvo.

Darbininkės užmigdavo nereguliariais intervalais ir nevienodu metu. Tačiau labiausiai nustebino itin trumpi miego intervalai. Vidutiniškai viena darbininkė skruzdėlė per parą užsnūsta 250 kartų, o kiekvienas toks užsnūdimas trunka tik kiek daugiau nei 1 minutę laiko. Tai reiškia, kad šios skruzdėlės per parą pamiega vidutiniškai 4 valandas ir 48 minutes.

Tai taip pat reiškia, kad bet kuriuo paros metu nemiega 80 procentų skruzdėlių darbininkių.

D.Cassill sako, kad daug ir trumpų užsnūdimų reiškia, jog darbas viename lizde niekada nesustoja. Anot jos, visuomet galima rasti darbininkių, kai tik iškyla tam poreikis. Kai darbas vyksta lėtai, darbininkės miega daugiau.

Taip pat labai įdomus buvo kontrastas tarp darbininkių ir karalienių miego cikliškumo.

Mat karalienės miega žymiai reguliaresniais ciklais nei darbininkės. Dar daugiau, visos trys tyrimo metu buvusios karalienės sinchronizavo savo miego ciklą ir miegodavo vienu metu. Anot D.Cassill, joms taip yra patogiau, kadangi miegodamos jos užlipa viena ant kitos ir susiglaudžia, o pabudusios vėl atsiskiria.

Vidutiniškai viena karalienė per dieną užmiega 90 kartų, o kiekvienu kartu pamiega po 6 minutes. Tai reiškia, kad per parą jos pamiega apie 9 valandas.

Be to, karalienės miega dviem skirtingais būdais.

Kartais jos tiesiog snūduriuoja su pusiau pakelta antena bei pražiotais žiauturais. Kai karalienės snūduriuoja, jos gali būti nesunkiai bet kada pažadintos – kitų skruzdėlių ar viena kitos.

Tačiau dažniausiai karalienės užmiega žymiai gilesniu miegu, kai anentos nuleistos, o žiauturai – sučiaupti.

Įdomu ir tai, kad D.Cassill komanda surinko įrodymų, jog karalienės giliai miegodamos dar ir sapnuoja. Mat miegodamos jos dažnai suvirpindavo savo antenas. Šis antenų virpėjimas gali būti stuburinių gyvūnų akių judinimu miegant atitikmuo.

Tiesa, mokslininkai vis dar nežino šio miego paskirties. Žinoma, dėl darbininkių skruzdėlių trumpo poilsio laiko karalienės gali gyventi lengviau ir miegoti ilgiau.

D.Cassill pasakoja, kad karalienėms darbininkės yra žemesnioji kasta, kuri padeda apsaugoti pačias karalienes ir jų palikuonis nuo išorinių veiksnių – tokių kaip grobuonys ar badas. Būtent darbininkės yra lengviausiai pažeidžiamos ir atlieka sunkiausią darbą, todėl karalienės gyvena žymiai ilgiau.

Anot mokslininkės, karalienės gali gyventi net 6 metus, kol numiršta dėl amžiaus. Tuo tarpu darbininkės gyvena nuo 6 mėnesių iki 1 metų.

Tiesa, kai kurių kitų skruzdėlių rūšių karalienės gali gyventi net iki 45 metų amžiaus.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: