Pasaulinė skruzdėlių imperija ir kiti įdomūs faktai apie skruzdes  ()

Mes visi žinome, kad skruzdėlės turi nemažai sugebėjimų - jos gyvena gausiose ir vieningose kolonijose, gali pakelti kelis kartus už save daugiau sveriančius daiktus ir koordinuoti savo veiksmus itin preciziškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau visos šios gerosios savybės galėtų būti panaudotos ir priešiškiems tikslams, todėl į kai ką reikėtų pažvelgti atidžiau. Prisiminkime – svarbu pažinti savo priešą.

1) Skruzdėlės atsirado seniau nei dinozaurai

2006 metais mokslininkai ir Harvardo ir Floridos universitetų atliko didžiulę skruzdėlių iš 19 subšeimų genetinę analizę. Gauti rezultatai parodė, kad pirmosios skruzdėlės atsirado prieš maždaug 110-130 milijonų metų. 

2) Skruzdėlės išgyveno masinį išnykimą

Kreidos-terciaro periodo masinis išnykimas įvyko maždaug prieš 65 milijonus metų. Bet tuo metu, kai išnyko dinozaurai, skruzdėlės pasauliniu mastu dauginosi itin sparčiai ir suklestėjo. Taigi, šiuo laikotarpiu skruzdėlės ne tik kad neišnyko, bet ir teritoriškai išsiplėtė. 

3) Skruzdėlės užkariavo beveik visą pasaulį

Skruzdėlių klestėjimas, prasidėjęs prieš 65 milijonus metų, tęsiasi iki pat šiol. 2000 metais entomologas Tedas Schultzas skruzdėlių pakilimą pavadino „be abejonės didžiausia sėkmės istorija sausumos gyvūnijos istorijoje“.  Išskyrus Antarktidą, Arktį bei kelias salas, visoje Žemės planetoje galima rasti bent vieną skruzdėlių rūšį. Pavyzdžiui, Havajuose yra net 50 skruzdėlių rūšių - tačiau nei viena jų nekilo būtent iš šios salos.

4) Viena skruzdėlių grupė užkariavo 6 žemynus

Štai argentinietiška skruzdėlė, turinti mokslinį Linepithema humile pavadinimą, vien per pastarąjį šimtmetį įsitvirtino 15-oje pasaulio šalių - tarp kurių buvo ir pakankamai izoliuotos, atokios salos. Visos šios šalys yra išsidėsčiusios net šešiuose žemynuose.

5) Nugalėtų kiekybe

Buvo apskaičiuota, jog pasaulyje yra apie 10 000 000 000 000 000 skruzdėlių. Tai reiškia, kad vienam žmogui pasaulyje tenka po maždaug 143 milijonus skruzdėlių!

6) Kai kurios skruzdėlės yra išties didelės

Nors pasaulyje yra nepaprastai daug skruzdėlių, ne visos jos yra mažos. Didžiausia kada nors atrasta skruzdėlė buvo fosilijos pavidalo Titanomyrma giganteum, kurios ilgis buvo 6 centimetrai, o sparnų ilgis – net 15 centimetrų. Tiesa, T. giganteum jau išnykusios, o dauguma skruzdėlių yra vos vieno ar kelių milimetrų ilgio - tačiau vis dar egzistuoja pakankamai didelių skruzdėlių. Štai afrikietiškos Dorylus wilverthi ilgis viršija 5 centimetrus!

7) Skruzdėlės gyvena didelėmis kolonijomis

Kartais dydis nėra svarbu - ypač, kai susiburia 50 milijonų skruzdėlių, kurios sudaro vientisą organizmą. Ir visai nesvarbu, kad visų šių skruzdėlių ilgis siekia vos 2 milimetrus - toks būrys atrodo grėsmingai.

8) Kai kuriuose pasaulio regionuose skruzdėlės sudaro net ketvirtadalį visų gyvūnų masės

Net ir 50 milijonų skruzdėlių būrys yra tik vienas iš milijonų. Tad kokia bendra skruzdėlių masė pasaulyje? Jau minėtas T.Schultzas teigia, kad vidutiniškai skruzdėlės sudaro 15-20% visų sutvėrimų biomasės, o tropiniuose regionuose, kur skruzdėlių itin gausu, jos sudaro 25% ar daugiau.

9) Skruzdėlės bendradarbiauja su kitomis rūšimis

Mokslininkai nustatė, kad apie 200 vadinamųjų grybelinių skruzdėlių bendrauja tarpusavyje ir perduoda vienos kitoms grybelių kultyvavimo žinias. Taigi, skruzdėlės bendradarbiauja tarpusavyje, dėl ko teoriškai galėtų atsirasti pasaulinė skruzdėlių imperija.

10) Skruzdėlės praktikuoja vergovę

Buvo pastebėta, kad vienos skruzdėlių rūšys grobia kitų skruzdėlių rūšių kiaušinėlius. Vėliau šie kiaušinėliai yra suvalgomi arba išsiritus jaunikliams, jie paverčiami vergais. Manoma, kad kai kurios skruzdėlių rūšys netgi nesugebėtų išsilaikyti ir išsimaitinti bet vergų pagalbos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai ()