10 požymių, kad jūsų kūnui trūksta vandens - jei kamuoja blogas kvapas iš burnos ar mieguistumas, laikas atsigerti  ()

Gydytojai rekomenduoja kasdien išgerti aštuonias stiklines vandens, tačiau pramogaudami ar panirę į darbinę veiklą dažnai tai pamirštame. Dehidratacija nėra vien tik paprastas troškulys: tai organizmui pavojinga būklė, trukdanti reguliuoti temperatūrą, virškinimą ir kitas funkcijas. Todėl palaikyti tam tikrą skysčių kiekį yra gyvybiškai būtina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dehidratacijos padariniai gali būti ne tik nemalonūs, bet ir sukelti pavojų: gali sutrikti orientacija, sukaustyti kūną, kamuoti pykinimas ir vėmimas.

Įsidėmėkite šiuos požymius, kad galėtumėte laiku užkirsti kelią dehidratacijai, kol ji nepridarė bėdų. Šie ženklai rodo, kad jums skubiai reikia išgerti vandens.

Blogas kvapas iš burnos

Seilės, turinčios antibakterinių savybių, gali panaikinti blogą burnos kvapą. Kai organize trūksta skysčių, seilių gamyba sumažėja. Pasak Johno Higginso, Hiustono Lyndono B. Johnsono bendrosios ligoninės kardiologijos skyriaus vadovo, jei burnoje trūksta seilių, ima daugintis bakterijos, dėl to iš burnos ima sklisti nemalonus kvapas. Tad jeigu norite užkirsti tam kelią – gerkite daugiau vandens.

Vidurių užkietėjimas

Vanduo turi daug įtakos virškinimui – taip pat ir žarnyno turiniui lengviau judėti. Kai trūksta vandens, žarnyne greičiausiai viskas bus sustabdyta.

Potraukis prie saldumynų

Kai organizmas yra netekęs skysčių, jis ima kėsintis į glikogeną – organizme saugomas energijos atsargas. Saldainiai yra greitas ir efektyvus būdas papildyti šias energijos atsargas, todėl patiriame intensyvų potraukį suvalgyti ko nors saldaus. Užuot siekę saldainių imkite stiklinę ir išgerkite vandens.

Galvos svaigimas

Dehidratacija gali sumažinti kraujospūdį, nes kraujyje yra mažiau skysčių. Mažesnis kraujospūdis dažnai sukelia galvos svaigimą. Net ir labai nedidelis skysčių netekimas, kai jūs prarandate vieną ar du procentus kūno svorio, gali sukelti galvos svaigimą.

Sausa oda

Kai jūsų organizme trūksta skysčių, sumažėja kraujo tūris. Kraujo tūris prisideda prie odos ląstelių drėkinimo – todėl, kai negaunate pakankamai vandens, jūsų oda tampa labai sausa.

Kamuoja šalčio pojūtis

Kai organizme trūksta skysčių, ribojamas kraujo pritekėjimas, pasiekiantis odą. Šiltas kraujas leidžia jaustis maloniai – todėl, kai organizme trūksta vandens, galite pradėti jaustis sušalę, net ir vasaros karštyje!

Kamuoja galvos skausmas

Smegenis supa tam tikras skystis, kuris atlieka apsauginę funkciją. Kai negaunate pakankamai vandens, šis skysčių sluoksnis tampa plonesnis, todėl apima galvos skausmas.

Kamuoja dirglumas

„Dehidratacijos neurologiniai poveikiai gali nulemti dirglumą“, – sakė Luga Podesta, Los Andželo sporto medicinos specialistas, primindamas tyrimą, kuriame 25 moterys buvo tinkamai aprūpintos skysčiais ir 25 – ne. Paaiškėjo, kad dirglumą skatina net ir nedidelis nuokrypis – moterys, kurios suvartojo vos 1 proc. mažiau vandens, teigė jutusios gerokai didesnį dirglumo jausmą.

Raumenų mėšlungis

Elektrolitų pokyčiai, natrio ir kalio pokyčiai taip pat gali sukelti raumenų mėšlungį. Visus šiuos sutrikimus gali sukelti dehidratacija.

Mieguistumas

Organizmui reikia vandens, kad galėtų atlikti savo kasdienes funkcijas – todėl, kai prarandate vandenį, sulėtėja įvairios fiziologinės funkcijos. Organizmo bandymas išsaugoti energiją sukelia mieguistumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: