Mokslininkai sukūrė optinę iliuziją, kuri padeda atpažinti autizmo bruožus (Video)  ()

Norint diagnozuoti autizmą, reikia atlikti daugybę tyrimų ir įvertinimų. Visgi mokslininkai skelbia, jog yra dar vienas paprastas būdas – tereikia įdėmiau žiūrėti į optinę iliuziją, kurioje sukasi balti ir juodi taškeliai. Ar šis metodas tikrai veiksmingas ir ką jis pasako apie žmogaus būklę?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moksliniame straipsnyje, kuris buvo publikuotas žurnale „eLife“, teigiama, kad pacientų akių vyzdžių dydis, kai jie žiūrį į judantį paveiksliuką, gali padėti nustatyti didesnę autizmo riziką.

Nors vien tokiu diagnozavimo metodu daryti pagrįstas išvadas apie autizmą sudėtinga, tačiau naujas būdas gali padėti atpažinti autizmo spektro sindromo ASD (angl. Autism Spectrum Disorders) simptomus.

Mokslininkai matavo, kaip keičiasi žmogaus akies vyzdžio dydis, kai žmogus žiūri tik į juodus arba tik į baltus taškelius. Judančiame paveikslėlyje sukuriama optinė cilindro iliuzija, nes juodi taškeliai juda į vieną pusę, o balti – į kitą. Dauguma žmonių šią informaciją apdoroja taip – jie regi trijų dimensijų besisukantį cilindrą.

Visgi žmonės šį vaizdą mato gana skirtingai. Kai kurie susikoncentruoja ties priekyje esančiais taškais, kiti – dėmesį sutelkia žiūrėdami į visumą, į visus taškus vienu metu.

Dėl šių skirtumų unikaliai elgiasi ir akių vyzdžiai. Tie, kurie atkreipia dėmesį į smulkesnes detales ir žiūri į vienos spalvos taškus, išplečia vyzdžius. Žmonių, kurie dėmesį atkreipia į bendrą visumą, vyzdžiai išliko tokio paties dydžio.

Prieš pradėdami žiūrėti į optinę iliuziją, eksperimento dalyviai atsakė į specialų klausimyną ir atliko testą. Daugiau teisingų atsakymų pateikę dalyviai pasižymėjo didesne autizmo rizika nei tie, kurie surinko mažiau taškų. Po testo atlikimo eksperimento dalyviai turėjo žiūrėti į optinę iliuziją – buvo matuojamas jų vyzdžių dydis.

Paaiškėjo, jog išsiplėtė tų žmonių vyzdžiai, kurie teste pateikė daugiau teisingų atsakymų. Tyrėjai teigia, kad autizmu sergantys, ar nuo autizmo spektro sindromo kenčiantys žmonės yra dėmesingesni, daugiau dėmesio skiria smulkioms detalėms. Jie iš karto pastebi smulkius taškelius, o ne visą paveikslėlio, optinės iliuzijos visumą.

Parengė Tautvydas Lukaševičius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(12)
(6)
(6)

Komentarai ()