Naujausi tyrimai parodė ryšį tarp apendikso pašalinimo ir Parkinsono ligos - geriau to nedaryti!  (3)

Jeigu esate vienas iš tų, kuriems buvo pašalintas apendiksas, turime jums pranešti prastą žinią. Naujausi tyrimai parodė ryšį tarp apendikso pašalinimo ir Parkinsono ligos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas, kurio rezultatai buvo pristatyti šiųmetės Virškinimo ligų savaitės metu San Diege, Kalifornijoje, JAV, parodė, kad pašalinus apendiksą Parkinsono ligos rizika gali padidėti net 300 procentų!

Ne taip seniai apendiksas laikytas nereikalingu audiniu, evoliuciniu atavizmu ar rudimentiniu organu. Jo paskirtis buvo sunkiai suprantama, o buvimas žmogaus kūne mokslininkams buvo mįslė.

Čarlzas Darvinas kėlė prielaidą, kad apendiksas yra protėvių palikimas. Jiems esą šio organo reikėjo lapiniams užkandžiams virškinti.

Tačiau neseniai biologai pradėjo rimtai aiškintis, kas yra apendiksas ir kokią paskirtį jis atlieka mūsų organizme. Dabar šis organas laikomas savotišku rezervuaru ar gerųjų žarnyno bakterijų veisykla, leidžianti joms atsinaujinti, kai ištekliai sumažėja.

Ši asociacija su žarnynu galimai sieja apendiksą (arba jo trūkumą) su Parkinsono liga, plačiai laikoma neurodegeneraciniu ar motorinės sistemos susirgimu. Naujos įžvalgos leidžia manyti, kad, kaip ir daug kitų sveikatos sutrikimų, tarp jų – depresija, ši liga gali būti specifiniais bruožais susijusi su žarnyno bakterijomis. Šiuo atveju – alfa-sinukleino baltymu.

„Neseniai atlikus Parkinsono ligos priežasčių tyrimą ypatingą dėmesį atkreipėme į alfa-sinukleiną – baltymą, aptinkamą virškinimo trakte, prieš prasidedant Parkinsonui, – išplatintame pranešime teigė tyrimui vadovavęs JAV Keiso vakarų rezervato universiteto ir Klivlando universitetinių ligoninių Medicinos Centro Ohajaus valstijoje gydytojas Mohammedas Z. Sheriffas. – Štai kodėl viso pasaulio mokslininkai, ieškodami Parkinsono atsiradimo įrodymų, tyrinėja visą virškinamąjį traktą, įskaitant apendiksą“.

M.Z.Sheriffo tyrimas kol kas yra didžiausias tokio pobūdžio, kuriame ieškota bet kokio ryšio tarp apendikso pašalinimo ir Parkinsono atsiradimo. Jo vadovaujama komanda išnagrinėjo per 62,2 mln. medicinos įrašų, surinktų iš 26 skirtingų sveikatos sistemų.

Duomenys atskleidė, kad iš 488 tūkst. 190 pacientų, kuriems buvo pašalintas apendiksas, 4 tūst. 470 (0,92 proc.) vėliau buvo diagnozuotas Parkinsonas. Iš likusių 61,7 mln. pacientų, kuriems apendiksas pašalintas nebuvo, Parkinsono liga diagnozuota 177 tūkst. 230 (0,29 proc.) žmonių.

Geroji žinia yra tai, kad tik nedidelė abiejų grupių žmonių dalis vėliau susirgo Parkinsonu ir mokslininkai nepastebėjo jokios sąsajos tarp didesnės rizikos susirgti šia liga bei amžiaus, lyties ar rasės.

Vis dėlto atrasta sąsaja neįrodo, kad apendikso pašalinimas sukelia Parkinsoną. Šiuo metu neaišku, koks būtent ryšys yra tarp šių dviejų dalykų.

Taip pat svarbu prisiminti, kad, kaip pažymėjo patys tyrėjai, ankstesnių tyrimų metu buvo atskleisti šiam prieštaraujantys duomenys.

Pavyzdžiui, dar praėjusį lapkritį ištyrus 1,6 mln. žmonių atrasta, kad jokio neigiamo ryšio tarp apendektomijų ir Parkinsono nėra. Tada tyrėjai nustatė, kad kaip tik pašalinus apendiksą rizika susirgti Parkinsonu sumažėja penktadaliu, o tiems, kuriems vis dėlto pradeda reikštis šios ligos simptomai, tai nutinka maždaug 3,5 m. vėliau.

Atkreipdamas dėmesį į minėtąjį tyrimą M.Z.Sheriffas sakė, kad jis „parodė aiškų ryšį tarp apendikso ar apendikso pašalinimo ir Parkinsono ligos, bet tik kaip asociaciją. Reikia papildomų tyrimų, siekiant patvirtinti šį ryšį ir geriau suprasti, kokie su tuo susiję mechanizmai“.

Parengta pagal „IFLScience!“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai (3)