Požymiai, kad jums reikėtų sunerimti dėl savo apendikso - jei jaučiate šiuos simptomus, iš karto kreipkitės į gydytoją  ()

Daug žmonių gana gerai žino, kiek nemalonumų sukelia problemos dėl virškinamojo trakto, pavyzdžiui, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas. Daugelis taip pat bent kartą yra patyrę, ką reiškia apsinuodyti maistu ar pasigauti kokią infekciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors apendicitas yra daug mažiau paplitęs, ši būklė gali būti labai grėsminga. „Jei tai nėra gydoma, apepndiksas gali trūkti, o tai gali būti labai pavojinga gyvybei“, – sako sertifikuota šeimos gydytoja Jennifer Caudle.

Ne kiekvienas apendicito atvejis baigsis jo trūkimu, tačiau kuo ilgiau būklė nepastebima, tuo didesnė rizika. Štai keli įspėjamieji požymiai, kurie turėtų byloti apie tai, jog reikėtų kuo greičiau pasiskonsultuoti su gydytoju, pataria prevention.com.

1. Skauda skrandį labiau nei kada nors anksčiau. Apendicitas paprastai sukelia labai stiprų skausmą, kuris plinta nuo bambos į apatinį dešinįjį pilvo šoną, teigia medikė. Nors tai nebūtinai reiškia, kad jūsų apendiksas trūko, jums gali tekti atlikti tyrimus, kurie leis nustatyti tiklą būklę.

Danas Gingoldas, greitosios pagalbos gydytojas, dirbantis Gailestingumo medicinos centre Baltimorėje, pažymi, kad pacientai, kenčiantys nuo apendicito jaučia įvairų diskomfortą. Skausmas ypač intensyviai jaučiamas, kai pacientai vaikščioja, kosėja ar šokinėja.

2. Jus pykina. Jei jaučiate silpną pilvo skausmą ir jus pykina, taip pat derėtų pasikonsultuoti su medikais. jaučiatės tikrai „Uždegimas apendikse gali sukelti pykinimą ir vėmimą“, – sako gydytoja Jennifer Caudle.

3. Vaikštote į tualetą dažniau nei įprasta. Kai kurių žmonių apendiksas anatomiškai gali būti arčiau šlapimo pūslės. Uždegimas iš apendikso gali persimesti į šlapimo puslę, tuomet ji bus sudirgusi ir dažnai vaikščiosite į tualetą. Taip teigia chirurgas Cedrek McFadden iš Pietų Karolinos medicinos mokyklos. Tuomet ne tik dažnai vaikščiosite į tualetą, bet alite jausti ir nedidelį skausmą šlapinantis. Kita vertus, toks skausmas žinoma, gali reikšti ir šlapimo pūslės uždegimą.

4. Jus krečia drebulys, pakilo temperatūra. Pakilusi temperatūra ir šaltkrėtis reiškia, kad kažkur organizme slypi uždegimas. Jei tai apendicitas, turėtumėte jausti lokalų pilvo skausmą, o greta gali pasireiškti ir nedidelė temperatūra, teigia C.McFadden.

5. Esate arti sąmonės praradimo. „Organizme esant infekcijai išnaudojama vis daugiau kūno išteklių, įskaitant deguonį, todėl smegenys negauna jo negauna pakankamai ir neveikia normaliai“, – aiškina gydytojas D.Gingoldas. Bet kokiu atveju, jei jaučiate, kad jums kažkas negerai, geriau neatidėlioti, o kreiptis į medikus.

Apendicitas gydomas tik operaciniu būdu – šalinama pakitusi kirmėlinė atauga. Jei į ligoninę pacientas atvyksta skausmui tik prasidėjus ir dėl diagnozės abejojama, jis guldomas į chirurgijos skyrių ir stebimas 8-12 valandų. Tuo metu į veną lašinami skysčiai, skaudama vieta šaldoma, neleidžiama valgyti ir gerti. Jei simptomai praeina, ligonis paleidžiamas namo, o jei progresuoja – tuoj pat operuojamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()