Meksika skelbia, kad tarptautinis „karas su narkotikais“ pralaimėtas ir belieka vienintelė išeitis - panaikinti visus draudimus  (23)

Meksikos prezidentas turi naują planą ir jis siūlo dekriminalizuoti visus narkotikus. Tik iškart matyti, jog šio plano įgyvendinimo sėkmė stipriai priklauso ir nuo JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras visai neseniai paskelbė „Nacionalinį plėtros planą 2019 – 2024 m.“ Oficialiai patvirtinta, kad tarptautinis „karas su narkotikais“ pralaimėtas.

Atsižvelgdamas į tai, prezidentas mano, kad atėjo laikas Meksikai ir kitoms tautoms panaikinti draudimus dabar neteisėtais laikomiems narkotikams. Visiems narkotikams.

Pasiūlymas skamba labai drąsiai ir galbūt žymi visiškai naują narkotikų reglamentavimo eros pradžią.

Naujajame plane siūloma nukreipti lėšas, kurios šiuo metu yra naudojamos neteisėtų narkotikų kontrolei, į programas, kurios padėtų narkotikų vartotojams laimėti kovą prieš šią priklausomybę ir vėl grįžti į normalias gyvenimo vėžes.

Šis planas sulaukia gana daug pritarimo ir „Narkotikų politikos aljanso“ vykdančioji direktorė Maria McFarland Sanchez-Moreno „Newsweek“ teigė, kad „Meksikos prezidentas teisingai identifikavo vieną iš pagrindinių savo šalies smurto ir korupcijos varomųjų jėgų – narkotikų draudimą. Kitas svarbus žingsnis yra žodžius paversti veiksmais, vykdant tiek vidaus, tiek tarptautinę narkotikų politikos reformos darbotvarkę, grindžiama pagarba žmogaus teisėms.“

Galima teigti, kad dalis Meksikos prezidento ambicingo plano jau įgyvendinama į šiaurę nuo Meksikos sienos. Kai kuriose JAV valstijose legalizuojama kanapė – ir ne tik medicininiais tikslais, bet ir rekreaciniais.

Einama ir dar toliau. Kaip skelbia „The New York Times“, Denveris ką tik tapo pirmuoju miestu, kuriame buvo dekriminalizuota psilocibino medžiaga. Ji randama „magiškuosiuose“, haliucinacijas sukeliančiuose grybuose.

Visgi, federaliniu lygmeniu JAV šiuo metu draudžia narkotikus. Tad Meksikos prezidentui dar teks nemažai padirbėti, kad jo žodžiai taptų realybe ir narkotikai būtų dekriminalizuoti ne tik pačioje Meksikoje, bet ir JAV eitų šiuo keliu. 

Tai yra labai svarbu, kadangi tik tokiu atveju iš tikrųjų bus laimima kova prieš narkotikų kartelius. Jei gretimai esančiose valstybėse bus taikomas labai panašus arba netgi vienodas teisinis narkotinių medžiagų reguliavimas ir šių medžiagų bus galima legaliai įsigyti tam pritaikytuose, oficialiuose pardavimų taškuose, nelegali narkotikų prekyba tiesiog neteks prasmės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(71)
(15)
(56)

Komentarai (23)