Žvėriškam dievui skirta mumija visiškai kitokia nei kitos - kodėl taip palaidojo krokodilą?  ()

Visi žinome, kad senovės egiptiečiai mumifikuodavo mirusiuosius. Taip pat žinome, kad jie mumifikuodavo ir gyvūnus – pavyzdžiui, šunis, kates, mangustus, gazeles ir paukščius, kurie turėjo lydėti mirusįjį į pomirtinį gyvenimą. Tačiau panašu, kad jie kartais mumifikuodavo ir kiek neįprastus gyvūnus – šiuo atveju, krokodilus. Tačiau kam?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Olandų nacionalinio senienų muziejaus darbuotojai ištyrė krokodilą, mumifikuotą Senovės Egipte – ir rezultatai juos be galo nustebino. Tyrimui jie naudojo modernų 3D kompiuterinės tomografijos aparatą.

Pirmą kartą ši mumija buvo tyrinėta 1996 metais ir tada buvo pastebėta, kad į audinį yra suvyniotas ne vienas krokodilas, o du. Tuo tarpu 2016 metais modernia technologija atliktas tyrimas parodė, kad be dviejų krokodilų, ten yra ir 47 individualiai suvynioti krokodilų jaunikliai.

Šis atradimas labai nustebino mokslininkus ir suteikė jiems daugiau informacijos apie krokodilų mumifikaciją – jie išsiaiškino koks buvo gyvūnų amžius, kaip jie atrodė ir kaip vyko visas mumifikacijos procesas. Šis tyrimas taip pat parodė, kad kartu su krokodilais yra suvynioti ir amuletai.

„Mes tikrai nemanėme, kad ką nors rasime – juk mumija jau buvo tyrinėta. Tikrai nustebome sužinoję, kad moderni technologija sugebėjo pamatyti daugiau“, – buvo rašoma išplatintame pranešime.

Muziejuje dirbantys egiptologai sako, kad krokodilai buvo mumifikuoti siekiant pagerbti Nilo dievą Sobeką – bet kadangi nebuvo pakankamai didelio krokodilo, kurį jie galėtų mumifikuoti, egiptiečiai nusprendė balzamuoti du.

Senovės Egipte didžiausias Sobeko garbinimo centras buvo Kom Ombo šventykla. Kaip teigia egiptologai, senovės egiptiečiai krokodilus laikydavo net baseinuose ir šventyklose bei puošdavo juos brangakmeniais – taip garbindami Sobeką.

Sobekas yra dievas, turintis krokodilo galvą. Jis vaizduojamas su didingu, ragus turinčiu galvos apdangalu, dar kitaip vadinamu Atefo karūna. Šis papuošalas jį siejo su pagrindiniu Senovės Egipto dievu Amon-Ra.

Mokslininkai teigia, kad egiptiečiai mumifikuodavo tiek mažus, tiek didelius krokodilus – ir net gi kartu su mirusiaisiais laidojo krokodilų kiaušinius bei gemalus, nes buvo tikima, kad jie pomirtiniame gyvenime užtikrins Sobeko malonę.

Izraelio laikraštyje „Haaretz“ 2018 buvo rašoma, kad netoli Džoserio piramidės per šešių mėnesių laikotarpį buvo rasta daugybė mumifikuotų vabalų, krokodilų, kačių ir kitų gyvūnų. Taigi, apie Senovės Egiptą žinome jau nemažai – tačiau vis tiek ne viską.

Be to, 2015 metais mokslininkai viename Didžiosios Britanijos muziejų irgi tyrinėjo didelį mumifikuotą krokodilą – ir ant jo nugaros rado 20 jauniklių. Šis tyrimas irgi buvo atliktas naudojant kompiuterinės tomografijos aparatą, o krokodilas turėjo būti tiriamas tik 80 cm lopinėliais dėl to, kad buvo labai didelis. Mokslininkai mano, kad šio krokodilo paskutinis maistas greičiausiai buvo karvė – nes jo skrandyje buvo rasta galvijo kaulų.

Parengta pagal „The Poch Times“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: