Ar labai kenkiame šlapimo pūslei delsdami bėgti į tualetą? Juk kartais tenka pakentėti ir ilgiau  ()

Kam nėra buvę – skubame užbaigti darbą, negalime atsitraukti, nes norime pažiūrėti laidos pabaigą, ar tiesiog labai patogiai snaudžiame ant sofos. Kad ir koks scenarijus – kažkokia jėga neleidžia atsikelti ir nueiti į tualetą nusišlapinti, nepaisant to, kad norisi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunku paaiškinti, kodėl delsiame nueiti į tualetą ir laukiame iki paskutinės akimirkos, kol vos begalime iškentėti. Tiesa, galima paklausti specialisto nuomonės, ar delsimas nueiti į tualetą kenksmingas šlapimo pūslei.

Urologijos profesoriaus iš Pietų Kalifornijos universiteto Kecko medicinos fakulteto teigia, kad didelės žalos šlapimo pūslei veikiausiai nėra, rašoma straipsnyje huffpost.com.

„Nėra daryta tyrimų, kuriuose žmones laikytų užrakintus pusantrų metų kambaryje paliepę: „Gerkite kavą ir neikite į tualetą, kol praktiškai ims lašėti. O tada palyginkime jūsų pūslę su tų žmonių, kurie eina šlapintis laiku. Nepakanka tyrimų, kad galėtume teigti vienaip ar kitaip. Jei neinate šlapintis, skubėdami baigti darbą ar laukdami mėgstamos laidos pabaigos, nieko baisaus nenutiks“, – nuramino specialistas.

D. Ginsbergas pabrėžė – turintiems sveikatos sutrikimų, pvz., pažeistą stuburą, sergantiems išsėtine skleroze, didesnė rizika delsti ir užlaikyti šlapimą, nes keliamas pavojus inkstams. Apskritai užlaikyti šlapimą ne tiek pavojinga sveikatai, kiek ilgalaikėje perspektyvoje žalinga šlapimo pūslei.

„Ilgalaikėje perspektyvoje taip gali nutikti, bet tiksliai nežinoma. Jei delsiate per ilgai arba jei chroniškai – metų metus – pertempiate šlapimo pūslę, turėsite pertemptą šlapimo pūslę, kuri tinkamai nebefunkcionuos, todėl bus sunku ją ištuštinti. Teoriškai skambėtų taip“, – aiškino D. Ginsbergas.

Kad būtų aiškiau, jis pateikia savo pacientams tokį pavyzdį: „Sakau pacientams – jūsų šlapimo pūslė pasidarys lyg išsitampiusios sportinės kelnės. Šlapimo pūslė yra raumuo. Kai šlapinatės, raumuo susitraukia. Jei chroniškai jį pertempiate, laikui bėgant susitraukimai tampa silpnesni, o galiausiai apskritai (susitraukimų) nebebus.“

Kita tema – šlapimo takų infekcijos. Jei užlaikysite šlapimą ilgame susirinkime, šlapimo takų infekcijos nebus. „O jei chroniškai užlaikot šlapimą, infekcijos rizika didėja, – aiškina D. Ginsbergas. – Bet iš tiesų iki galo neištuštinantys šlapimo pūslės asmenys neserga šlapimo takų infekcijomis.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(6)
(-2)

Komentarai ()