Lietuviams tai neįprasta, bet labai naudinga procedūra - kaip iš tikro reikia prižiūrėti burną ir kodėl neužtenka vien dantų šepetėlio  ()

Į kasdienybę įsisukę net nepastebime, kaip dažnai naudojame liežuvį ir koks jis mums svarbus. Per dieną jis turi labai daug darbo, tačiau retas kuris prisimena liežuvį „nuprausti“. Pastebėkite, kaip jūsų burnos organas atrodo ryte. Sveikos gyvensenos konsultantė Asta Keturkienė sako, kad visiems kasdien reikėtų jį kruopščiai nuvalyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytoja A. Keturkienė primena, kad liežuvis turi 6 skonių receptorius.

„Jeigu mums skanu valgyti ir jei maistas turi visus 6 skonius, tuomet tam tikru laiku aktyvuojasi virškinimo fermentus išskiriantys organai, dėl to prarytas maistas bus daug kokybiškiau suvirškintas. Maistas įsiurbiamas iš virškinimo sistemos į kraują, kai jis suskaidomas iki mikromolekulių. Tik tada iš jo formuojasi visi 7 audiniai. Iki galo nesuskaidytas maistas mus užteršia“, – teigia mitybos specialistė A. Keturkienė.

Ant liežuvio lieka maisto likučiai, nusilupusio epitelio ląstelės, seilės, toksinai. Gydytoja sako, kad tai puiki terpė daugintis bakterijoms.

„Valgant „nesveiką“ maistą, produktus su cukrumi, burnos ertmėje dauginasi bakterijos, cukrų naudoja kaip maistą, taip gaminasi rūgštys, jos tirpdo dantų emalį ir sukelia ėduonį“, – pasakojo sveikos gyvensenos konsultantė.

Gydytojai dažnai prašo parodyti liežuvį ir iš jo galima labai daug ką spręsti, sako A. Keturkienė. Daugiausia analizuojant liežuvio išvaizdą galima spręsti apie virškinimo sistemos funkcijų būklę.

„Jei mes sveiki, liežuvis turėtų būti rausvas, ne ryškiai raudonas, gali būti ant jo matomi skonio svogūnėliai, nelygumai, gali būti labai plonas permatomas gleivių sluoksnis. Neturi ant jo matytis dantų įspaudai, neturi būti gilių įtrūkimų, jis neturi būti ryškiai raudonas, sausas ir jokiu būdu negali būti apveltas, – teigia gydytoja.

– Apnašos ant liežuvio gali būti kelių spalvų. Balta, pilka, gelsva, žalsva. Gelsva-žalsva spalva priklauso nuo sutrikusios tulžies pūslės funkcijos. Tuomet žmogus gali jausti, kad burnoje rūgštu arba kartu.“

Mitybos specialistė sako, kad apnašos ant liežuvio – puiki terpė mikrobams daugintis, dėl to taip pat kyla blogas burnos kvapas; sukelia dantų ėduonį, vėliau – periodontitą.

„Mes bakterijų daug nuryjame, jei jos dauginasi burnos ertmėje ir jei virškinimo trakto PH yra netinkamas, tų bakterijų kaip reikiant nesunaikina, – sako A. Keturkienė.

– Yra atlikta daug klinikinių tyrimų apie liežuvio valymą. Liežuvio valymas mažina riziką susirgti bet kokiomis burnos ertmės ligomis. Liežuvio valymas gerina burnos kvapą ir pamažu detoksikuoja visą kūną. Kai yra storas apnašų sluoksnis, žmogus gali nejausti skonio.Dėl to prastės virškinimas, padidės tikimybė apsinuodyti valgyti netinkamu maistu.“

Liežuvį galima valyti dviem būdais. Viena iš priemonių – dantų šepetėlis.

„Visgi dantų šepetėlis ne visada gali mums tinkamai pasitarnauti, nes dėl judesių krypties bakterijos ir toksinai gali patekti į gilesnius audinius“, – sako sveikos gyvensenos specialistė.

Dėl šios priežasties A. Keturkienė siūlo liežuvį valyti specialiu „U“ formos grandikliu.

„Liežuvio valymas lankeliu yra palankesnis sveikatai ir paveikesnis“, – sako gydytoja. Ryte ant liežuvio matyti ploną apnašų sluoksnį bet kuriam iš mūsų yra normalu.

„Naktis yra valymosi laikas, per burnos gleivinę valymasis taip pat vyksta. Tačiau storai apveltas liežuvis, spalvotomis apnašomis ar nuolat apveltas byloja apie virškinimo problemas ir organizmo taršą“, – sako A. Keturkienė.

Kaip valyti liežuvį su specialiu grandikliu?

Laikykite lankelį už kraštų ir braukite juo nuo liežuvio šaknies link galiuko. Nubraukite kartą ir nuplaukite lankelį tekančiu vandeniu. Ant lankelio lenktos dalies matysis apnašos. Veiksmą atlikite tol, kol matysite apnašas ant liežuvio valiklio. Tai daryti gali tekti net iki keliolikos kartų.

„Tai turėtų būti kiekvieno ryto procedūra. Nusivalome liežuvį, tada jau galime gerti, valytis dantis ir kt.“, – sako A. Keturkienė.

Apnašos ant liežuvio dažniausiai atsiranda dėl to, kad netinkamai maitinamės ir užsiteršiame.

„Valgyti reikėtų tada, kai tikrai esame išalkę, neužkandžiauti, valgyti saikingą maisto kiekį, maisto kokybė turi būti aukšta, – pataria mitybos specialistė.

– Jei pavalgę jaučiamės apsunkę, jei pradeda kilti šleikštulys, atrodo, kad maistas stovi, kyla rūgštingumas, pavalgius pučia pilvą, gali net galva pradėti svaigti, atsiranda širdies plakimas, be abejo, mes pavalgėme netinkamai. Apveltas liežuvis byloja apie giluminius virškinimo sistemos sutrikimus. Netinkamai suvirškintas maistas virsta toksinais, mes toksinus iškart gauname valgydami nesveiką maistą. Greitas maistas, pusfabrikačiai, maistas su konservantais, alkoholis ir pan.“

Gydytoja rekomenduoja, pasak jos, puikų ryto kompleksą – burnos skalavimą aliejumi, liežuvio valymą, dantų plovimą ir tarpdančių valymą.

Burnos skalavimas aliejumi

Šių procedūrų teigiamą poveikį sveikatai pajusite po 30 dienų, sako gydytoja, o po to tai turėtų tarpti jūsų kas rytiniu ritualu.

„Už mūsų pastangas organizmas mums padėkos gera savijauta, puikiu darbingumu bei imunitetu“, – sako A. Keturkienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Žiedūnė Juškytė
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: