Pagrindinė organizacija, kuri atsakinga už viską, kas yra už Žemės ribų, kelia rimtą susirūpinimą dėl kosminio interneto: nieko nedarant, bus blogai  (2)

Prasideda kosminio interneto ir interneto palydovų flotilių era. Gegužės 23 d. bendrovė „SpaceX“ vienu kartu iškėlė 60 ryšių palydovų – iš viso jų ketinama paleisti net 12 000. O tai kelia itin rimtą susirūpinimą astronomams, rašo „SpaceX“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus vos kelioms dienoms po pirmųjų „Starlink“ tinklo palydovų iškėlimo socialiniuose tinkluose pradėjo girdėtis susirūpinusių astronomų balsas: jie baiminasi, kad šie blizgantys dirbtiniai objektai paveiks nakties dangaus stebėjimus, nes žvaigždžių nuotraukose paliks brūkšnius, kuriuos bus labai sunku ar net apskritai neįmanoma pašalinti.

O dabar pavienių astronomų susirūpinimą pagarsino ir Tarptautinė astronomijos sąjunga – pagrindinė organizacija, priimanti sprendimus, susijusius su viskuo, kas yra už Žemės ribų. Jos viešame pareiškime atkartojamas astronomų susirūpinimas ir raginama imtis teisinio tokių palydovų flotilių reguliavimo.

„Starlink“ – ne vienintelis interneto palydovų tinklas, netrukus apraizgysiantis visą mūsų planetą iš kosmoso. Panašias flotiles iš milžiniškų palydovų kiekių kuria ir „OneWeb“ bei „Amazon“. Net jei paprastiems žmonėms plika akimi tokie palydovai nebus matomi, neabejojama, kad jie užterš tikslius astronominius stebėjimus vykdančių teleskopų rezultatus.

Ir problemas kelia ne vien regimoji šviesa: palydovai komunikacijai naudoja radijo signalus, galinčius interferuoti tus tuose dažniuose vykdomais kosmoso stebėjimais. „Naujausių laikų radijo astronomijos pažanga – pavyzdžiui, pirmosios juodosios skylės nuotrauka – buvo įmanoma tik dėl sutelktų pastangų apsaugoti radijo dangų nuo interferencijų“, skelbiama astronomų sąjungos pareiškime. Kuo daugiau palydovų, skleidžiančių radijo signalus, tuo daugiau grėsmės ateities tyrimams šiame spektre.

Netrukus po palydovų iškėlimo „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė: „Užtikrinsime, kad „Starlink“ nepaveiktų astronomijos atradimų“. Tačiau kaip jis ketina vykdyti savo pažadą, kuomet kosmosu skries tūkstančiai jo bendrovės palydovų, nėra žinoma. Astronomų sąjunga savo pareiškimu ragina palydovų kūrėjus ir politinių sprendimų priėmėjus atidžiau įvertinti palydovų tinklų poveikį astronomijai ir to poveikio mažinimą.

„Taip pat raginame atitinkamas agentūras kuo skubiau imtis reguliacinių veiksmų ir sukurti tokią įstatyminę aplinką, kuri sumažintų ar visiškai eliminuotų žalingą palydovų poveikį moksliniams tyrimams. Labai rekomenduojame visiems šios naujos ir kol kas iš esmės nereguliuojamos kosmoso panaudojimo srities verslininkams suvienyti pajėgas ir siekti bendro tikslo“, – rašoma pareiškime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai (2)