Į Malaiziją atsiųstos šiukšlės bus grąžintos JAV ir Europos šalims: „Malaizija daugiau nebebus pasaulio sąvartynu“  (10)

Jungtinių tautų duomenimis, milijonų Azijos, Artimųjų rytų ir Afrikos gyventojų laukia ankstyvos mirtys dėl aplinkos užterštumo. Deja, tačiau prie tokios liūdnos statistikos prisidedame ir mes, išsivysčiusio pasaulio gyventojai. Ypač ties šiukšlių tarša.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Euronews“ praneša, kad nuo praėjusių metų, kai Kinija uždraudė šiukšlių importą perdirbimo tikslams, Malaizija tapo pagrindine valstybe, į kurią yra siunčiamos mūsų visų atliekos. Nuo to laiko šalyje pradėjo steigtis dešimtys nelegalių perdirbimo įmonių, kurios vietoje tų atliekų rūšiavimo ir apdirbimo, jas tiesiog palieka.

Tačiau šalies politikai ėmėsi priemonių šią neteisybę išspręsti. Pasak šalies aplinkos ministrės Yeo Bee Yin, maždaug 3300 tonų plastiko atliekų bus išsiųsta atgal iš Malaizijos į valstybes, iš kurių jos atkeliavo. Manoma, kad šiukšlės buvo siųstos iš bent 14 valstybių, tarp kurių yra Prancūzija, Jungtinė Karalystė, JAV, Kanada, Japonija ir Australija.

„Malaizija nebebus pasaulio sąvartynu... Mes kovosime atgal,“ – teigė šalies aplinkos ministrė. „Nors esame maža valstybė, tačiau mes negalime būti stumdomi išsivysčiusių valstybių.“

Ir ministrės žodžiai yra išpildomi - anksčiau šį mėnesį, valstybė jau išsiuntė 5 konteinerius atgal į Ispaniją. Ministerijos duomenimis, vien tik viena Jungtinės Karalystės įmonė eksportavo 55 tūkst. tonų plastiko atliekų į Malaiziją per pastaruosius porą metų.

Didžiausia problema, anot ministrės, yra ta, kad išsivysčiusių valstybių gyventojai turi klaidingą iliuziją, kad tos atliekos bus perdirbamos, nors jos tiesiog atgula Pietryčių Azijos sąvartynuose.

„Malaizijos ir kitų besivystančių valstybių gyventojai turi teisę į švarų orą ir vandenį, tvarius išteklius, ir tvarkingą gyvenamąją aplinką kaip ir išsivysčiusių valstybių gyventojai,“ – teigė Y. B. Yin.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(60)
(7)
(53)

Komentarai (10)