Štai kas vyksta Ispanijoje ir Portugalijoje: prieš 21 metus pradėjo sėti genetiškai modifikuotus pasėlius – naujojo tyrimo rezultatų praktiškai neįmanoma nuneigti, skaičiai kalba patys už save

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

marius.Žerlauskis 2019-07-05 19:16
Kažkodėl GMO efektas sveikatai, šiame straipsnyje visiškai nebuvo paliestas...
Shinigami 2019-07-05 19:57
Gal todėl jog tokio poveikio nėra?
HardAxe 2019-07-05 21:19
Pesticidų pėdsakai, augimo hormonai, antibiotikai gali patekti iš maisto į organizmą ir sukelti nepageidaujamus efektus. GMO skrandyje suskaidomas iki amino rūgščių ir organizmui visiškai pofik kokia grandinė buvo prieš maistą dedant į burną, įdomiau tik kiek ir kokių aminorūgščių gaunam. Ar tai reiškia, kad GMO yra saugus naudoti ir visada naudingas? Na nevisai... Maistinės sąvybės gali būti blogesnės(geresnės) nei originalo, organizmas gali turėti gerų/baisių padarinių gamtai ir t.t. Kartais norint kažką sutaisyti tik dar daugiau sugadinam. Bet GMO minusai (labiausiai tikėtina) nebus kažkoks baubiškas šalutinis poveikis juos valgant, greičiau kokia nenumatyta ekologinė šūduva.
Stebėtojas 2019-07-06 23:09
Jei kukurūzas atsparus vabzdžiams, greičiausiai gamina kažkokias tai juos atbaidančias medžiagas, ko nedaro normalūs kukurūzai. Ar tų medžiagų ilgalaikis poveikis buvo ištirtas? Ar tikrai ištirtos visos naujai atsiradusios medžiagos? Kokios jų galimybės kryžmintis su kitomis veislėmis? Ar neišsivesim tik tokių vabzdžių ateityje, kurie ir tokius kukurūzus sudoros? Ir dar svarbus klausimas - tie kukurūzai gali būti sėjami ar vėl reikia sėklą pirkti iš "gamintojų"? Kitaip tariant straipsnyje kažkoks buhalteris suvedė balansą, bet apie tikrąsias grėsmes nė žodžio.
Dario 2019-07-06 23:12
@HardAxe- idomios mintys. Žiūrint į žmonijos istoriją buvo daug ko išrasta ir niekas nesitikėjo kad bus šalutinis poveikis, o jis daugelyje sričių buvo. Kiekvieną kartą kai einam prieš gamtą ji kitu galu mus nubaudzia. Sako vabzdžiai neėda? Ok, vadinasi jie mirs, ar migruos kitur, tada paukščiams nubus ką lesti, paukščiai migruos ir grandininė reakcija tęsiasi toliau, kol paaiškės kad gamta ir vėl mus baudžia, bet bus vėlu, tada dirbtinai taisysim ką pridirbom, vėl eidami prieš gamtą. Čia pasaka be galo, arba su liūdnu galo vieną dieną.
AAA000 2019-07-07 01:43
taigi priklauso, kas butent ten konkreciai genetiskai modifikuota. kokia savybe prideta papildomai, ar tik aktyvuota ar deaktyvuota. modifikacija gali but nezalinga, bet gali but kad tas "GMO kukuruzas" pats reikiama pesticida pries vabzdzius gaminasi ar net kelias pesticidu rusis iskart ir dar kiekiais - didesniais desimtimis kartu nei gautu tresiant koks skirtumas iki ko ten skrandis ar zarnynas gali suskaidyt TEORISKAI zalingu medziagu - jei tu ta skrandi gal isdeginsi ar kepenis savo suvarysi, del per dideles koncentracijos. ar perkrausi kitas organizmo sistemas del maistiniu medziagu disbalanso kokio (pvz dar labiau skatins visuotini nutukima, prasidejo jis butent Amerikoje ir galimetu paskaiciuot surisima su GMO netiesiogiai)... pradinese stadijose juk viska slepia - ir kaip taisykle, buna koks nors prastas variantas butent vartotojams, bet uztat geras pelningumui... ten gi dar tas augalas aplamai gyvybingas turi gautis. as manau kruva nesekmiu buna - nes dar nemoka normaliai ten visko daryt, ar nesupranta priezasciu - normaliai kaip viskas veikia. cia tirt ir tirt ir bandyt... kuo daugiau - tuo geriau. o svarbiausia - viesint rezultatus. kai nezinai ka stebet - ir ner specialistu (nes nauja ar jaunos stadijos technologija) - tai tiesiog praziopsoma zala ir tiek. straipsnis aiskiai propagandinis. poveikio rezultatu ner. yra tik paskaiciavimai naudos nedidelei daliai visuomenes - butent sistemingai parazituojanciai daliai... ir pritempinejama netiesiogine mokestine dalis - kaip atseit sukurtas kazkoks geris "visiems". tipiniai pliurpalai "daugumos" bezdzionems...
AAA000 2019-07-07 02:13
rusiu kova del islikimo taip pat naturalus gamtinis procesas o GMO technologija yra zmoniu rusies gamtiskai naturaliai sugalvotas budas - butent vieno organo pagalba - kokybisku smegenu issivystymo. niekas cia pries jokia gamta neina. parazitai yra gamtos dalis. zmoniu rusis - irgi yra gamta jei tu nelaikai saves gamta - o kazkokiu zalingu priedu, ir tau rupi gamtos isvalymas - nu tai pradek valyma nuo saves - susinaikink klausimas yra visai kitur. ar mes - kaip intensyviai parazituojanti rusis - busim ant tiek debilai, kad pritaikysim sita islikimo technologija iki tokio parazitavimo laipsnio - kad sugriausim visa gyvybine savo islikimui butina aplinka. ir viskas... jokiu ten aspektu daugiau ner. apie "gamta baudzia" ir panasius niekus gali pezet tik bezdziones... cia ka tu siulai - tai nudebilet ir grizt evoliuciskai iki kokiu nors mikrobu laiku - nes jie "naturaliausi" labai didele gamtine ivairove nera butinas dalykas isgyvenimui. tiesiog kai ji didele - parazitavimui uztenka paprastesniu technologiju ir mazesnio prisitaikymo. gali gulet po medziu ir laukt kol prinoke bananai tau i burna ikris. bet manau galima gyvent ir ant kokios kosmoso uolos su minimaliu cheminiu elementu ivairoves kiekiu - jei turet reikiamas technologijas. o parazitavimo laipsni kelt iki tokio lygio - cia gyvybiskai auksciausios kategorijos poreikis. ypac demokratinei parazitavimo sistemai tai prioritetas nr1.
bmk1245 2019-07-07 17:36
Siūlau paskaityti B.N.Ames et al, "Dietary pesticides (99.99% all natural)" Mažiau triedimo dėl GM bus.
NerijusNerijus 2019-07-12 14:17
didesnio parazito už žmogų Gamtoje nėra