Atrodo kaip viduramžių kuoka? Iš tikrųjų tai - modernių laikų ginklas  ()

Kuokos buvo naudojamos nuo priešistorinių laikų. Tai - pats paprasčiausias, primityviausias ginklas, kurį galima pasigaminti praktiškai iš bet ko. Tačiau tai, ką matote nuotraukoje, nėra koks nors viduramžių palikimas. Tai - modernių laikų ginklas, naudotas tikrų mūšių metu


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - apkasų reido kuoka. Tokie ginklai, kuriuos kariai dažniausiai pasigamindavo patys, buvo plačiai naudojami Pirmojo pasaulinio karo metu. Tokius šiurpiai atrodančius ginklus naudojo ir Sąjungininkų, ir Centrinių valstybių sąjungos kariai. Šios kuokos buvo specialiai skirtos apkasams pulti.

Apkasų kuokos būdavo naudojamos naktiniams tranšėjų reidams. Kariai greitai ir tyliai užpuldavo priešų apkasus ir kuokomis talžydavo priešiškų pajėgų karius. Šie ginklai buvo stebėtinai efektyvūs jau vien dėl to, kad veikė tyliai - buvo galima sužeisti ar nužudyti nemažai karių, kol kiti galiausiai išgirsdavo, kas vyksta. Kuokomis buvo kovojama prieš durtuvus, revolverius ir šautuvus, tačiau retas spėdavo laiku išsitraukti šaunamąjį ginklą. Teigiama, kad kartais kuokos būdavo naudojamos pribaigti kariams po nuodingų dujų atakų.

Kuokas dažnai gamindavo ir dalinių dirbtuvės. Dažniausiai jos būdavo gaminamos serijiniu būdu - turėdami laisvo laiko kariai pagamindavo daug įvairių kuokų, o vėliau jas pasiųsdavo į priešakines gretas.

Įprastai apkasų kuokos turėdavo medines rankenas su metaliniu objektu gale. Kartais tai būdavo tuščia granata, kartais - sulūžusių įrankių liekanos, o kartais - specialiai pagaminti dygliuoti rutuliai. Pasitaikydavo ir įmantresnių konstrukcijų - ant medinio koto būdavo kabinama grandinė, kurios gale siūbuodavo koks nors sunkus metalinis daiktas.

Kartais kariai savo kuokas pasigamindavo patys. Jos būdavo apvyniojamos dygliuota viela, į galą būdavo prikalama vinių, įterpiamas koks nors švininis svarmuo. Kuokos tais laikais kėlė baime, tačiau ir šiandien atrodo labai šiurpiai. Šiais laikais karyboje jos jau nebėra naudojamos - kariai yra per daug gerai ginkluoti ir priartėti prie jų smūgio atstumu yra beveik neįmanoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(7)
(23)

Komentarai ()