Vokietijoje atsivėrė krateris: tai Antrojo pasaulinio karo pasekmė (Video)  (2)

Sprogusi Antrojo pasaulinio karo bomba Vokietijoje atvėrė 10 metrų skersmens ir 4 metrų gylio kraterį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nedidelio Albacho (vok. Ahlbach) miestelio gyventojai prabudo neįprastai anksti: 3 val. 52 min. vietos laiku miestelį pažadino kažkas panašaus į nedidelį žemės drebėjimą. Laimei, niekas nenukentėjo, bet nors kurį laiką ir nebuvo aišku, kas nutiko: nebuvo jokių ženklų, kad tokį efektą būtų sukėlusi kokia nors sustreikavusi technika ar kas nors panašaus.

Tačiau atradus kukurūzų lauke susiformavusį kraterį, sprogmenų ekspertai paskelbė, kad sprendžiant pagal jo formą, jie yra „beveik visiškai tikri“, jog sprogimą sukėlė 250 kilogramų bombos sprogimas. Apylinkėse jau anksčiau buvo aptikta keletas nesprogusių karo laikų bombų, o pati teritorija yra netoli geležinkelio depo, kurį paskutiniais Antrojo pasaulinio karo metais intensyviai bombardavo sąjungininkai.

Pasak valdžios atstovų, šis įvykis – sąlyginai įprastas: bombų detonatoriai per laiką suyra ir bombos pačios save detonuoja.

Antrojo pasaulinio karo metu Vokietija ir Sąjungininkai intensyviai bombardavo vieni kitus. JAV ir D.Britanija yra atsakingos už 2,7 mln. tonų bombų, kurias šios šalys išmetė Europoje 1940-1945 m., o pusę iš jų – būtent Vokietijoje. Skaičiuojama, kad dėl bombardavimo žuvo apie 410 000 vokiečių civilių, o nuo 1944 liepos iki 1945 sausio – po vidutiniškai 13 536 kas mėnesį.

Šio žiauraus bombardavimo tikslas buvo palaužti priešo moralę ir sunaikinti svarbiausius transporto bei industrijos taškus – ir kai 1945 m. buvo paskelbta taika, didelė dalis Vokietijos industrijos centrų buvo sužaloti, o daugybė miestelių ir miestų – sugriauti.

Tačiau net ir daugiau nei po 70 metų nuo taikos paskelbimo, Vokietijose žemėje dar vis glūdi tūkstančiai tonų bombų, rašo „IFL Science“. Manoma, kad bombardavimo metu nesudetonavo apie 10 proc. išmestų sprogmenų, ir šiais laikais tokių kasmet aptinkama apie 2000 tonų.

Ir Albacho incidentas – tiek vienas iš paskutinių, patekusių į žiniasklaidos antraštes. Šių metų pradžioje nesprogusi bomba buvo rasta Frankfurte, o 2013 m. Dortmundo mieste teko evakuoti 20 000 žmonių, nes buvo aptikta 1800 kg nesprogusi Antrojo pasaulinio karo laikų bomba.

Žinoma, bombos randamos ne vien Vokietijoje. Praėjusį mėnesį nesprogusių bombų buvo rasta Kingstone ir šalia Vaito salos (D.Britanija). Lietuvoje karo laikų sprogmenys randami beveik kasdien. Tiesa, Lietuvoje netrūksta ir sovietinės kilmės Antrojo pasaulinio karo sprogmenų.

Gera naujiena yra ta, kad bombos pačios dažniausiai nesprogsta – bet paskutinis incidentas rodo, kad to nereikėtų laikyti aksioma. Jas radus, būtina informuoti policiją, o tada jau likvidavimo darbus perima išminavimo specialistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(6)
(21)

Komentarai (2)