Vitaminas D mažina visų rūšių vėžio riziką  ()

Remiantis tyrimu, padidinus vieno vitamino kiekį organizme, vėžio rizika sumažėja 13 proc. Šis vitaminas naudingas ir sergantiesiems onkologinėmis ligomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vitaminas D gaminasi žmogaus organizme būnant saulėje, bet šiuolaikinis gyvenimo tempas lemia, kad daugiau laiko praleidžiama patalpoje nei lauke ir daugybei žmonių trūksta šio vitamino.

JAV mokslininkas dr. Shifengas Mao paskelbė tyrimo rezultatus, kurie rodo, kad žmonėms, kuriems trūksta vitamino D, galėjo išsivystyti kasos vėžys, jiems taip pat grėsė didesnė žarnų vėžio rizika.

Kitame tyrime 79 tūkst. sveikų suaugusiųjų buvo skirta papildoma vitamino D dozė ne trumpiau kaip trejus metus, ir šiems asmenims 13 proc. sumažėjo bet kokio tipo vėžio rizika.

Trečias tyrimas patvirtino, kad vitaminas D sumažino prostatos vėžio riziką beveik 40 proc.

Visi trys tyrimai buvo pristatyti Amerikos klinikinės onkologijos draugijos konferencijoje Čikagoje.

Vis labiau skatinama vitamino D dėti į maisto produktus, tokius kaip pienas ir duona. Tokia politika taikoma JAV, Kanadoje, Švedijoje, Suomijoje ir Australijoje.

Nors vitaminas D žmogaus organizme gaminasi būnant saulėje, jis taip pat gali būti gaunamas valgant kepenis, kiaušinius, raudoną mėsą bei riebią žuvį.

Tačiau milijonai žmonių šio vitamino negauna su maistu ir saule, todėl turėtų rinktis maisto papildus.

Madrido universiteto ligoninėje Ispanijoje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 2280 vyrų, rodo, kad vyrai, kurie gydėsi nuo prostatos vėžio ir vartojo vitaminą D, mirties riziką dėl šios ligos sumažino 38 proc.

Dr. Tarekas Haykalas, mokslininkas iš Mičigano universiteto, sakė: „Norėčiau, kad daugiau onkologų ir pirminės sveikatos priežiūros gydytojų apsvarstytų galimybę vitaminą D skirti savo pacientams, nes jis labai naudingas, o jo šalutinis poveikis – menkas.“

Kalifornijos San Francisko universiteto profesorius Danielis Biklis sakė: „Tokiose vietose, kaip Jungtinė Karalystė, kur nėra pakankamai saulės, žiemą papildai būtini.“

Mokslininkai nėra tikri, kaip vitaminas D kovoja su vėžiu, tačiau manoma, kad gamina fermentą, kuris neutralizuoja natūralias rūgštis organizme, kurios lemia įvairius pažeidimus.

Parengta pagal dailymail.co.uk

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: